Wniosek do KE o wsparcie sektora wieprzowiny
Polska jest jednym z kilkunastu krajów, które zwróciły się do Komisji Europejskiej z prośbą o wsparcie trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny spowodowanej m.in. ograniczeniami związanymi z COVID-19.
– Na rynku wieprzowiny mamy do czynienia z bardzo trudną i pogarszającą się sytuacją. Polska wielokrotnie zwracała KE na to uwagę. ASF, COVID-19, a obecnie dodatkowo sezonowy spadek cen, wpływają bardzo negatywnie na sytuację unijnych producentów świń i perspektywy dla tego sektora. W Polsce w styczniu br., w porównaniu do stycznia 2020 r., cena wieprzowiny była o prawie 42% niższa. To doskonale obrazuje skalę problemu, z jakim mamy do czynienia. Dlatego Polska jak i wiele innych państw członkowskich UE ponownie wnioskuje o wsparcie dla sektora wieprzowiny – powiedział sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
Jakie rozwiązania przewiduje UE?
Janusz Wojciechowski, komisarz UE ds. rolnictwa, przypomniał, że sektor wieprzowiny w krajach członkowskich jest zróżnicowany i trapiony wieloma kłopotami. Występuje wiele problemów strukturalnych: wysoka koncentracja produkcji i bardzo różnorodna sytuacja w poszczególnych państwach członkowskich. Stąd też bardzo trudno będzie przygotować takie rozwiązanie, które zadowoli wszystkich.
– Dlatego tak trudno jest przygotować jedno kompleksowe rozwiązanie, które pomogłoby wszystkim. Ale cały czas bacznie przyglądamy się sytuacji i nie wykluczamy możliwości wykorzystania instrumentów rynkowych – powiedział Wojciechowski.
Michał Czubak
Fot. Pixabay