StoryEditorEkonomia

Eksperci: to nie wielkość gospodarstwa rolnego decyduje o jego sukcesie. Co o tym decyduje?

17.09.2019., 18:09h
Zmiany klimatu, przyzwyczajeń żywieniowych, wybuch chorób, zakłócenia handlu – to główne wyzwania, z jakimi przychodzi się mierzyć dzisiejszemu rolnictwu. Dyskutowano o tym podczas XXVI Kongresu Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, który zorganizował w dniach 3–5 września Wydział Ekonomiczno-Społeczny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Jak podkreślał profesor William H. Meyers z Uniwersytetu Rolniczego w Missouri, do wymienionych powyżej czynników należy także dodać ceny ropy, stopy procentowe, kursy walut oraz zmiany polityki rolnej prowadzonej w poszczególnych krajach czy wspólnotach gospodarczych. Meyers zwracał uwagę na zakłócenia na rynkach zbóż, zwłaszcza zbóż paszowych, wywołane ASF, który spowodował redukcję pogłowia świń w Chinach.

Ceny się ustabilizują

Zmniejszona produkcja wieprzowiny w Chinach spowodowała wzrost cen na nią w Chinach, co z kolei wpłynęło na zwiększony import tego mięsa oraz wzrost konsumpcji innych mięs oraz białka. Z kolei spadek produkcji wieprzowiny w Państwie Środka oznacza mniejszy popyt na kukurydzę i śrutę sojową – tłumaczył Meyers.

Ekspert z USA odniósł się również do zaburzeń w handlu światowym – zarówno już istniejących, jak np. embargo rosyjskie [Rosja przedłużyła je do końca 2020 r. – przypis redakcji] i prowadzona przez Rosję polityka samowystarczalności czy rezygnacja USA z umowy handlowej TPP, jak i nowych, do których zaliczył zamieszanie spowodowane brexitem.

– Nikt nie wie, kiedy i na jakich w...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:25