W tym roku na gości Festiwalu czekały pokazy kulinarne takich sław, jak Magda Gessler czy Tomasz Jakubiak, a także zagranicznych kucharzy, jak Phillip Abraham z restauracji Petit Paris w Sopocie, czy Zaza Bidzinashvili z Gruzji. W Przysieku swoją ofertę przedstawiło ponad 150 wystawców. Pokazali oni wyroby regionalne i tradycyjne związane z gęsiną. Nie zabrakło także występów artystycznych i zajęć dla dzieci, animowanych przez aktorów Teatru "Baj Pomorski" z Torunia.
Festiwal jest największym w Polsce jarmarkiem gęsiny. Podczas jego trwania można tam kupić praktycznie wszystko, co produkuje się z gęsiny, od świeżych tuszek, przez produkty dużych firm, po ofertę niewielkich rodzinnych gospodarstw, hodujących gęsi. Oczywiście nie brakuje także oferty wielu wytwórców i producentów z branży spożywczej, a także rękodzielniczej. W czasie Festiwalu odbywają się prezentacje kulinarne, jest część edukacyjna dla dorosłych i dzieci oraz atrakcje kulturalne. W tym roku największą atrakcja był „Cooking Show” znanych kucharzy, którego największą atrakcją był występ znanej z telewizji Magdy Gessler. W Przysieku odbył się także kiermasz świeżych gęsi, przyznano Złote Półgęski – nagrody za najlepsze produkty z gęsiny i najlepsze przepisy na potrawy z gęsiny. Na koniec Festiwalu odbyła się także biesiada w „Karczmie Gęsinowej” podczas której można było spróbować najlepszych dań przygotowanych w oparciu o ten rodzaj mięsa drobiowego.
T.Ś.