Obrót towarami, podobnie jak na ostatnich aukcjach, był niewielki. Sprzedano jedynie 15,4 tys. t produktów mlecznych.
Aukcja wyróżniała się spadkiem o ponad 10% (do 3242 dolarów/t) ceny sproszkowanej maślanki i wzrostem o 2,8% do 2521 dolarów/t ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Cena masła pozostała natomiast stabilna, sprzedano je średnio za 5486 dolarów/t.
Na wartości, w porównaniu do poprzedniej aukcji, zyskały też kazeina podpuszczkowa oraz bezwodny tłuszcz mleczny. Kazeina podrożała o 3,1% do 6610 dolarów/t, natomiast bezwodny tłuszcz mleczny o 1,4% do 6217 dolarów/t. Staniały natomiast laktoza – o 2,7% do 887 dolarów/t , cheddar – o 2,4% do 4217 dolarów/t oraz pełne mleko w proszku o 0,5 % do 3249 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
fot. Pixabay