To jeden z trzech zakładów Grupy Pini zlokalizowanych na terenie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
Według informacji firmy zakład Pini Polska to jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów produkcji przetworów z mięsa czerwonego w Europie i na świecie. Jego uroczyste otwarcie zaplanowano w sobotę.
Zakład Pini Polska, który powstał na terenie podstrefy ŁSSE w Kutnie przystosowany jest do produkcji ok. 400 ton produktów wędliniarskich dziennie. W zakładzie działają 22 linie pakujące, dzięki którym każdego dnia pakuje się 80 ton boczku, 130 ton wędlin, 130 ton szynek gotowanych i 60 ton salami.
Inwestycja kosztowała 200 mln zł, a nowy zakład ma zatrudniać 800 osób - poinformowała w piątek PAP Halina Osińska, dyrektor generalny Pini Polonia.
W związku z uruchomieniem nowego zakładu w skład Grupy Pini w Polsce wchodzić będą obecnie trzy zakłady. Obok Pini Polska, także Pini Polonia – największy i najnowocześniejszy zakład uboju i rozbioru trzody chlewnej w Europie Centralnej, w którym każdego dnia prowadzony jest ubój, a następnie rozbiór, w wyniku którego pozyskane jest mięso z 16 tys. sztuk tusz wieprzowych.
Trzeci zakład to Pini Hamburger specjalizujący się w plastrowaniu i pakowaniu mięsa oraz produkcji białej kiełbasy. Jest on wyposażony w 17 linii produkcyjnych, wykorzystujący zaawansowane rozwiązania technologiczne w produkcji mięs porcjowanych, mielonych i półproduktów – wytwarzający od 200 do 400 ton mięsa dziennie.
Zakłady Grupy Pini to jeden z największych pracodawców w regionie łódzkim - łącznie zatrudniają ok. 3200 osób. (PAP)