Rolnicy domagali się zakazu kontraktacji z zagranicznymi sprzedawcami
Rolnicy z województwa łódzkiego zniesmaczeni informacją o tym, że jeden z lokalnych zakładów mięsnych oferuje wyższe ceny bydła zagranicznym kontrahentom niż miejscowym odbiorcom, napisali do Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego z prośbą o podjęcie rozmów z bardziej znaczącymi dla rolnictwa organizacjami.
IRWŁ zareagowała na skargi rolników
Prezes KRWŁ, Bronisław Węglewski, w odpowiedzi na skargi rolników z województwa łódzkiego przekierował sprawę do prezesa Krajowej Rady Izb Rolnych, Wiktora Szmulewicza, którego poinformował o zaistniałym procederze podpisywania kontraktów z zagranicznymi sprzedawcami mięsa, przez co ceny skupu żywca dla polskich rolników stały się niekorzystne. Węglewski wystąpił do KRIR o "podjęcie działań mających na celu umożliwienie rolnikom sprzedaży żywca po opłacalnych cenach do zakładów mięsnych".
Szmulewicz poparł rolników z łódzkiego
Prezes KRIR w swoim piśmie do ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Roberta Telusa, przedstawił problem rolników z województwa łódzkiego, zwracając uwagę, że zawieranie kontraktów z polskimi producentami trzody chlewnej byłoby korzystne dla kraju. Szmulewicz stwierdził, że jeżeli produkcja trzody chlewnej w Polsce ma się opłacać, to skupujący powinni zostać objęci nakazem 50% kontraktacji surowców bezpośrednio od producentów miejscowych.
MRiRW: "Nałożenie obowiązku kontraktacji byłoby niezgodne z prawem"
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na prośbę wystosowaną przez rolników z województwa łódzkiego reprezentowanych przez Wiktora Szmulewicza odpowiedziało negatywnie, nie godząc się na wprowadzenie obowiązku 50% kontraktacji surowców bezpośrednio od producentów miejscowych. Powód to niezgodność z prawem. Będący adresatem odpowiedzi sekretarz stanu, Janusz Kowalski, powołując się na dobrowolny charakter umów kontraktacyjnych i odpowiednie przepisy prawa wykazał, że niemożliwe jest zrealizowanie prośby rolników ze względu na uwarunkowania wynikające z przynależności do Unii Europejskiej, a także z zapisów w prawie krajowym. Kowalski przypomniał również, że podpisywanie umów przez rolników i skupujących stało się obowiązkiem funkcjonującym do dziś, jednak ta forma również nie zobowiązuje nabywcy do podpisania jej z dużym wyprzedzeniem, a co za tym idzie, do zagwarantowania ceny, która pozostanie niezmienna.
MRiRW zachęca do podpisywania kontraktów
MRiRW w piśmie zwrotnym zwróciło również uwagę na to, że wraz z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Krajowym Ośrodkiem Wsparcia rolnictwa, zachęca rolników do zawierania długoterminowych umów na zakup zwierząt, by produkcja mięsa była jak najbardziej opłacalna.
Link do umowy kontraktacyjnej.
oprac. Justyna Czupryniak
źródło: KRiR