Kiedy można wyprowadzać mięso i wyroby na rynek?
Jeśli świnie nie będą pochodzić z tzw. świniobicia, czyli uboju na własny użytek, to tak. Żeby bowiem móc wprowadzać zarówno mięso, jak i wyroby z niego na rynek, ubój powinien odbyć się w legalnie działającej rzeźni zatwierdzonej przez organy Inspekcji Weterynaryjnej. Takim miejscem jest też mała rzeźnia rolnicza. Rolnik może sam zdecydować się na jej prowadzenie, aczkolwiek wymaga to już więcej zachodu, zarówno jeśli chodzi o przygotowanie pomieszczenia, jak i zdobycie kwalifikacji do wykonywania uboju. Jeśli jednak taka rzeźnia lub inna certyfikowana będzie w pobliżu, wtedy bez przeszkód można zawieźć do niej świnie do ubicia.
Albo RHD, albo MOL
Jednakże nawet gdy w gospodarstwie będzie funkcjonowała mała rzeźnia rolnicza, żeby rolnik mógł wprowadzać na rynek mięso z ubitych w niej własnych zwierząt, musi zarejestrować działalność, która to umożliwi.
Innymi prawami rządzi się bowiem ubój zwierząt, a innymi sprzedaż mięsa i wyrobów
Jeśli rolnik chciałby sprzedawać jedynie niewielkie ilości mięsa drobiowego i królików z własnego gospodarstwa, wystarczy, że zarejest...