Na czym polega zrównoważona produkcja żywności w rolnictwie?
Już w czwartek 24 listopada 2022 roku Polskie Wydawnictwo Rolnicze, wydawca m. in. takich czasopism i portali jak Tygodnik Poradnik Rolniczy, Top Agrar Polska,WiOM Warzywa i Owoce Miękie czy Sad Nowoczesny wspólnie z Bankiem BNP Paribas oraz Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” zapraszają na webinarium pt.: „Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”.
Webinarium jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie rolników i przetwórców zrównoważoną produkcją w gospodarstwach rolnych. Część z nich już wdrożyła u siebie te zasady, a niektórzy wprowadzili w swoich gospodarstwach wybrane dobre praktyki i potrzebują więcej wiedzy oraz informacji w tym zakresie. Wielu producentów rolnych stosuje już zasady produkcji zrównoważonej zarówno produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej, ale nie są tego do końca świadomi.
Czym jest produkcja zrównoważona? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w doborowym gronie ekspertów i praktyków, którzy przedstawią główne założenia, wskażą obszary działania, wytłumaczą proces certyfikacji takiej produkcji i podpowiedzą najlepsze rozwiązania do finansowania tych zmian w rolnictwie.
Jaki jest program Webinarium o zrównoważonej produkcji żywności w rolnictwie?
A oto jaki będzie program webinarium, które rozpocznie się 24 listopada 2022 roku od godz. 13:00.
- 13:00 – Rozpoczęcie webinarium i wprowadzenie do tematu – Bartłomiej Czekała, Dyrektor PWR Online/Redaktor Naczelny Portali Grupy PWR.
- 13:05 - Zrównoważona produkcja w rolnictwie i jej finansowanie – Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro Banku BNP Paribas.
- 13:15 – Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności? – Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
- 13:30 – Certyfikacja zrównoważonego rolnictwa – najpowszechniejsze systemy – Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych SGS Polska.
- 13.50 - Panel dyskusyjny – debata: Jak zrównoważona produkcja żywności wygląda w praktyce okiem ekspertów i rolników? Certyfikacja, nawożenie, rolnictwo regeneratywne, produkcja roślinna oraz zwierzęca, emisyjność i inne aspekty.
- Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów AGRO Banku BNP Paribas
- Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych, SGS Polska
- Jarosław Wańkowicz, Dyrektor ds. zarządzania surowcem Farm Frites Poland SA
- Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions
- Piotr Kotowski, Product Manager Timac Agro Polska
- Łukasz Haase, rolnik indywidualny, Hasse Farm
- 14.45 - Pytania od uczestników webinarium
- 14.55 - Podsumowanie debaty
- 15.00 - Zakończenie webinarium
Jak wziąć udział w webinarium?
Zachęcamy serdecznie do udziału w bezpłatnym webinarium. Wystarczy zarejestrować się pod adresem webinar.pwr.agro.pl. Dodatkowo podczas rejestracji można zadać pytanie naszym prelegentom. Odpowiedzi na te pytania pojawią się podczas transmisji webinarium.