StoryEditorWiadomości rolnicze

Jak rolnik może zarabiać na zrównoważonej produkcji żywności? Weź udział w bezpłatnym webinarium!

05.11.2022., 17:11h
Rolnictwo ewoluuje na naszych oczach. Doświadczamy zmian klimatu, nowych przepisów i norm prawnych, innych wymagań konsumentów oraz firm, które skupują i przetwarzają płody rolne. Jak zrozumieć te zmiany, dostosować się do nich bez strat w produkcji i – co najważniejsze – zarabiać więcej w gospodarstwie dzięki ich wdrożeniu? To zagadnienia, o których będziemy dyskutować już niebawem w gronie praktyków i ekspertów podczas webinarium dotyczącego zrównoważonej produkcji w rolnictwie.

Na czym polega zrównoważona produkcja żywności w rolnictwie?

Już w czwartek 24 listopada 2022 roku Polskie Wydawnictwo Rolnicze, wydawca m. in. takich czasopism i portali jak Tygodnik Poradnik Rolniczy, Top Agrar Polska,WiOM Warzywa i Owoce Miękie czy Sad Nowoczesny wspólnie z Bankiem BNP Paribas oraz Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” zapraszają na webinarium pt.: „Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”.

Webinarium jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie rolników i przetwórców zrównoważoną produkcją w gospodarstwach rolnych. Część z nich już wdrożyła u siebie te zasady, a niektórzy wprowadzili w swoich gospodarstwach wybrane dobre praktyki i potrzebują więcej wiedzy oraz informacji w tym zakresie. Wielu producentów rolnych stosuje już zasady produkcji zrównoważonej zarówno produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej, ale nie są tego do końca świadomi.

Czym jest produkcja zrównoważona? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w doborowym gronie ekspertów i praktyków, którzy przedstawią główne założenia, wskażą obszary działania, wytłumaczą proces certyfikacji takiej produkcji i podpowiedzą najlepsze rozwiązania do finansowania tych zmian w rolnictwie.

Jaki jest program Webinarium o zrównoważonej produkcji żywności w rolnictwie?

A oto jaki będzie program webinarium, które rozpocznie się 24 listopada 2022 roku od godz. 13:00.

  • 13:00 – Rozpoczęcie webinarium i wprowadzenie do tematu – Bartłomiej Czekała, Dyrektor PWR Online/Redaktor Naczelny Portali Grupy PWR.
  • 13:05 - Zrównoważona produkcja w rolnictwie i jej finansowanie – Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro Banku BNP Paribas.
  • 13:15 – Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności? – Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
  • 13:30 – Certyfikacja zrównoważonego rolnictwa – najpowszechniejsze systemy – Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych SGS Polska.
  • 13.50 - Panel dyskusyjny – debata: Jak zrównoważona produkcja żywności wygląda w praktyce okiem ekspertów i rolników? Certyfikacja, nawożenie, rolnictwo regeneratywne, produkcja roślinna oraz zwierzęca, emisyjność i inne aspekty.
  • Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów AGRO Banku BNP Paribas
  • Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych, SGS Polska
  • Jarosław Wańkowicz, Dyrektor ds. zarządzania surowcem Farm Frites Poland SA
  • Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions
  • Piotr Kotowski, Product Manager Timac Agro Polska
  • Łukasz Haase, rolnik indywidualny, Hasse Farm
  • 14.45 - Pytania od uczestników webinarium
  • 14.55 - Podsumowanie debaty
  • 15.00 - Zakończenie webinarium

Jak wziąć udział w webinarium?

Zachęcamy serdecznie do udziału w bezpłatnym webinarium. Wystarczy zarejestrować się pod adresem webinar.pwr.agro.pl. Dodatkowo podczas rejestracji można zadać pytanie naszym prelegentom. Odpowiedzi na te pytania pojawią się podczas transmisji webinarium.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 12:35