StoryEditorWiadomości rolnicze

Jaką dawkę startową azotu pod pszenicę daje rolnik z Lubelszczyzny?

15.02.2022., 10:02h
Arkadiusz Szymański z Kraczewic Prywatnych koło Lublina na ponad 100 ha uprawia zboża i rzepaki. Produkuje też owoce miękkie. Jaką stosuje strategię, aby ograniczyć straty azotu w oziminach, dostarczając jednocześnie roślinom siarkę?

Odmiana pszenicy Formacja na ciężkie warunki

Rodzinne gospodarstwo o łącznej powierzchni ok. 100 ha ma siedzibę w Kraczewicach Prywatnych (pow. Opole Lubelskie). – Jego właścicielami, oprócz mnie, są moi rodzice i rodzeństwo. Ja od 2021 roku odpowiadam za agrotechnikę i zarządzanie całością – mówi Arkadiusz Szymański.

Ziemie pod pługiem są zróżnicowane i znajdują się w dwóch skupiskach. Grunty w Kraczewicach to głównie średnie gleby klas IIIa i IIIb. Z kolei oddalone o kilkanaście kilometrów pola to grunty lżejsze klas IVa i b a także V. Najprawdopodobniej od kolejnego sezonu stwierdzenie „pod pługiem” nie będzie już w pełni uprawnione. – Planujemy uprawę rzepaku bezpłużnie, z zastosowaniem uproszczeń – wyjaśnia rolnik.

- Tę pszenicę siejemy w gospodarstwie od dobrych kilku lat. Nie zawodzi, niezależnie od warunków pogodowych, jakie występują w danym sezonie – mówi pan Arkadiusz. Jaka to odmiana? RGT Linus (grupa A) z hodowli RAGT. To jedna z najlepiej plonujących odmian pszenicy jakościowej w Polsce.

– Może nie wygląda, ale sypie – stwierdza rolnik. I choć ta odmiana w minionym sezonie również nie zawiodła, to w w...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 11:21