Jakiego pracownika szuka rolnik?
Rolnicy szukają pracowników, pracownicy szukają gospodarstw, wertują stawki i warunki. Mimo mechanizacji i automatyzacji w wielu gospodarstwach przy niektórych czynnościach praca ludzkich rąk i wnikliwa obserwacja jest niezastąpiona.
Tak jest w przypadku hodowli zwierząt gospodarskich. Podobnie podczas prac sezonowych przy warzywach oraz owocach. Jest to praca fizyczna, często w pełnym słońcu, na akord, pod presją czasu i niekiedy pogody.
Ile zarabiają pracownicy w gospodarstwach? Nawet do 5 tys. zł dla pracownika
Z przeglądu ogłoszeń dotyczących pracy wynika, że pracownik etatowy np. w gospodarstwie mlecznym zarabia od 1700 zł do 5000 zł brutto z zakwaterowaniem i wyżywieniem.
Od czego zależy wysokość wynagrodzenia?
Pensja, jaką otrzymuje pracownik w rolnictwie najczęściej zależy od umiejętności i doświadczenia na podobnym stanowisku.
Na fermie trzody chlewnej pracownik otrzymuje od 3000 do 5000 zł brutto, także z zakwaterowaniem i wyżywieniem, a właściciele gospodarstw są w stanie zapłacić więcej, jeśli pracownik skończył kurs inseminatora czy jest np. technikiem weterynarii.
Pracownicy sezonowi też mogą zarobić
Przy pracach sezonowych, jak zbiór truskawek, borówek czy szparagów pracownicy zarobią tyle, ile zbiorą, a więc pracują na akord – im więcej tym lepiej.
Pracownicy otrzymują posiłki w ciągu dnia. Przy zbiorze szparagów pracownicy zarobią od 2 do 3 tys. zł, ale praca także często jest akordowa, więc zależy od sprawności.
Brakuje rąk do pracy
Rolnicy w wielu regionach kraju narzekają na brak pracowników. Bywa tak, że pracownik przychodzi do pracy tylko do czasu pierwszej wypłaty, później znika, a rolnik zostaje sam z dnia na dzień.
Dorota Kolasińska i Michał Czubak
Fot. Pixabay