Obecnie firma jedną piątą swoich kiełbas i kotletów robi z substytutów mięsa, takich jak jajka, mleko i soja. Producent chce, aby w 2020 roku produkty bezmięsne stanowiły już 40% całej produkcji. Wegetariańskie jedzenie wytwarzane jest w Rügenwalder dopiero od 2015 r. Firma była pierwszym dużym producentem w Niemczech, który zdecydował się na substytuty mięsa. W ubiegłym roku dołączyło do niej wielu naśladowców, w tym kilka dużych przetwórców mięsa, jak PHW („Wiesenhof”) czy Nestle („Garden Gourmet”).
Niemiecki producent chce w tym roku wprowadzić nowy substytut mięsa w postaci grochu, aby poszerzyć ofertę dla wegan. Dlatego zwraca się do tamtejszych rolników, aby siali go więcej.
W 2016 r. firma wprowadziła na rynek 16 nowych bezmięsnych produktów. Furorę zrobiły bezmięsne salami i szynka. ms
(fot. http://blog.ruegenwalder.de)