Dwa produkty wytwarzane w woj. lubuskim zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są to kiełbasa kresowa dojrzewająca oraz kiełbasa zabużańska rzemieślnicza. Oba produkty wywodzą się z Huty Oleskiej na obecnej Ukrainie.
W Lubuskie receptury wyrobu wędlin zawędrowały po 1945 r. wraz z przesiedleniem na te tereny Polaków zza Buga. Znawcy kulinariów dopatrują się w sposobie ich wytwarzania wpływów Włochów, którzy osiedli na Ukrainie na czas budowy zamku w Podhorcach.
Czym się różnią obie wędliny? Głównie składem i przeznaczeniem. Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza jest stosunkowo tania i z tego powodu jeszcze przed II wojną światową była ogólnodostępna. Natomiast kiełbasa kresowa dojrzewająca zawiera kosztowne składniki i była wytwarzana tylko na specjalne okazje. Często na jej produkcję składało się kilka rodzin. Region lubuski ma już 61 artykułów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. pm
(fot. lubuskie.pl)