StoryEditorWiadomości rolnicze

Lubuskie kiełbasy produktami tradycyjnymi

31.01.2017., 10:01h
Dwa produkty wytwarzane w woj. lubuskim zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są to kiełbasa kresowa dojrzewająca oraz kiełbasa zabużańska rzemieślnicza. Oba produkty wywodzą się z Huty Oleskiej na obecnej Ukrainie.

W Lubuskie receptury wyrobu wędlin zawędrowały po 1945 r. wraz z przesiedleniem na te tereny Polaków zza Buga. Znawcy kulinariów dopatrują się w sposobie ich wytwarzania wpływów Włochów, którzy osiedli na Ukrainie na czas budowy zamku w Podhorcach.

Czym się różnią obie wędliny? Głównie składem i przeznaczeniem. Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza jest stosunkowo tania i z tego powodu  jeszcze przed II wojną światową była ogólnodostępna. Natomiast kiełbasa kresowa dojrzewająca zawiera kosztowne składniki i była wytwarzana tylko na specjalne okazje. Często na jej produkcję składało się kilka rodzin. Region lubuski ma już 61 artykułów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. pm

(fot. lubuskie.pl)

Warszawa
5°C
Niewielki deszcz
wi_00
wt.
wi_00
9°C
-1°C
śr.
wi_00
10°C
2°C
czw.
wi_00
7°C
2°C
pt.
wi_00
10°C
4°C
sob.
wi_00
14°C
5°C
08. kwiecień 2025 10:54