Zgoda Brukseli na mąkę ze świerszczy
W odpowiedzi ministerstwo rolnictwa poinformowało, że w Unii Europejskiej nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.
I tak ogłoszone 4 stycznia rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej:
- zezwala na wprowadzanie na rynek w Unii jako nowej żywności, częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) od 24 stycznia 2023 r.,
- dopuszcza dodatek ten proszek do określonych produktów spożywczych w maksymalnej dopuszczalnej ilości zgodnej ze wskazanymi w rozporządzeniu warunkami stosowania tej nowej żywności.
Przykładowo dla kategorii żywności określonej w tym rozporządzeniu unijnym jako „Chleb i bułki wieloziarniste; krakersy i paluszki” maksymalne poziomy to 2 g/100 g żywności wprowadzanej do obrotu jako taka lub przygotowana do spożycia według instrukcji.
Jak klient rozpozna mąkę ze świerszczy od tej tradycyjnej?
Unijne przepisy określają także jak należy znakować produkty zawierające powyższe składniki. Zgodnie z nimi produkty, które zawierają „mąkę ze świerszcza” muszą na etykiecie zawierać taką informację oraz informację o tym, że składnik może powodować alergiczne reakcje u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki, mięczaki, produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego. Informację tę zamieszcza się w pobliżu wykazu składników środka spożywczego.
Mąka ze świerszczy będzie, ale tylko od jednej formy – tyle na początek
Wedle przepisów autoryzacja dla wprowadzania do obrotu w Unii Europejskiej częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego), została wydana w tej chwili tylko jednej firmie. Do 24 stycznia 2028 r. Cricket One Co. Ltd z Wietnamu może produkować ten proszek do wyrobu żywności na rynku europejskim zgodnie z zastrzeżoną specyfikacją, chyba że inni producenci uzyskają w międzyczasie kolejne zezwolenia.
Bezpieczny jak świerszcz
Resort rolnictwa zwrócił także uwagę, że zanim jakakolwiek nowa żywność zostanie wprowadzona na rynek, podlega ona ścisłej naukowej ocenie bezpieczeństwa przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Odnosząc się do świerszcza domowego, ESFA również wydał opinie naukowe dotyczące bezpieczeństwa ich stosowania w żywności.
WK
Fot. Pixabay