StoryEditorWiadomości rolnicze

Mięso wieprzowe nie jest przyczyną raka

13.11.2015., 10:11h
Zakłady mięsne celowo zaniżają ceny kg żywca wieprzowego, polskich producentów niszczy tucz nakładczy a na domiar złego w mainstreamowych mediach od kilku tygodni toczy się nieprawdziwa kampania o tym, że mięso wieprzowe jest szkodliwe i rakotwórcze. Nowy rząd powinien natychmiast przystąpić do ratowania krajowej produkcji wieprzowiny. Poprzedni zaś tak naprawdę nie zrealizował ani jednego postulatu zgłaszanego przez producentów trzody podczas protestów, które organizowane były na początku bieżącego roku. Takie informacje przestawili szefowie największych Grup Producentów Trzody Chlewnej oraz zarząd Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej podczas konferencji prasowej poświęconej aktualnej sytuacji na rynku wieprzowiny, która 10 listopada odbyła się w Przysieku niedaleko Torunia.

- Sytuacja na rynku wieprzowiny jest dramatyczna. Mam przed sobą wykaz cen, który pokazuje, że jesteśmy w sytuacji jak po wybuchy na wschodzie ASF.  Średnia cena kg żywca w województwie kujawsko-pomorskim wynosi 3,5 zł i jest najniższa w kraju – mówił na konferencji Ryszard Kierzek prezes KPIR.

W regionie mimo ciągłego spadku produkcji nadal jest 1,5 mln sztuk świń. Stanowi to 12% całej populacji trzody w Polsce i daje drugi wynik w kraju po Wielkopolsce na terenie, której znajduje się 35% całej trzody chlewnej w kraju. Produkcja żywca wieprzowego nadal jest bardzo ważnym ogniwem działalności rolnej.

Producenci uważają, że ogromne zagrożenie dla ich przyszłości stanowi szeroko promowany przez koncerny mięsne tucz nakładczy. Jest on prowadzony z naruszeniem polskich przepisów a w naszym kraju nie obowiązują żadne przepisy, które regulowałyby taki system produkcji.

Szczegółową relację z konferencji prasowej publikujemy w najnowszym wydaniu Tygodnika Poradnika Rolniczego

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. listopad 2024 06:13