Podczas trwających w Berlinie targów żywności Greune Woche, odbywa się konferencja naukowa zorganizowana pod patronatem polskiego ministerstwa rolnictwa pt. "Potencjał akwakultury i strategie rozwoju". Konferencja jest kontynuacją spotkań z lat poprzednich, biorą w niej udział naukowcy z Kanady, Włoch Polski (Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie) oraz Niemiec. Organizatorem konferencji jest Organizacja Producentów Ryb Jesiotrowatych.
Obecny na konferencji dyrektor Departamentu Rybołówstwa ministerstwa rolnictwa Tomasz Nawrocki podkreślił, że jednym z głównych celów strategicznych Wspólnej Polityki Rybackiej 2014 - 2020 jest zwiększenie konkurencyjności hodowli ryb oraz wsparcie jej rozwoju i innowacyjności.
Jak wskazują ekolodzy, intensywne połowy ryb zakłóciły środowisko morskie, stada ryb zostały przetrzebione, a wiele akwenów morskich zanieczyszczona. Akwakultura, czyli hodowla ryb, mięczaków i skorupiaków prowadzona w kontrolowanym lub specjalnie wybranym środowisku wodnym ma być alternatywą dla tradycyjnego rybołówstwa.
Jest to najszybciej rozwijający się na świecie sektor produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, który rośnie w o ponad 6 proc. rocznie. W większości krajów UE akwakultura to przeważnie akwakultura morska, a znaczną jej część stanowi produkcja mięczaków i skorupiaków.
Polska akwakultura prowadzona jest w wodach tylko słodkich i dotyczy tylko hodowli ryb. Hoduje się przede wszystkim karpie (oprócz nich też tołpygi, amury i sumy) oraz pstrągi.
Profesjonalnych gospodarstw karpiowych jest w Polsce ok. 400. Hodowla pstrąga (przede wszystkim tęczowego, źródlanego i troci) wymaga stosunkowo niedużej powierzchni, za to produkcja bardziej uzależniona jest od jakości wody. Gospodarstw pstrągowych w pełni profesjonalnych jest w Polsce ok. 200.
Berliński Międzynarodowy Zielony Tydzień czyli Internationale Grüne Woche Berlin to cykliczna impreza odbywająca się w niemieckiej stolicy od 1926 r. Jest ona obecnie największa ekspozycja w świecie z zakresu żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. (PAP)