Pokazy kulinarne "Z wiejskiego stołu" odbędą się 11.07.2021 w godzinach 11:00-17:00 i będą poświęcone kulinarnym tradycjom wsi polskiej, a zwłaszcza ziemi wielkopolskiej, która znajduje się pod silnym wpływem spuścizny kuchni niemieckiej i jej tradycji.
Okazuje się, że tradycyjne potrawy kuchni wsi wielkopolskiej po latach zapomnienia wracają do łask, zwłaszcza wśród młodej i świadomej części społeczeństwa Wielkopolski. Dawne produkty i potrawy z Wielkopolski charakteryzują się prozdrowotnymi i ekologicznymi wartościami.
Bogata lista oferta wystaw muzealnych i lokalnych wystawców
Na pokazach będzie można zapoznać się z ofertą lokalnych wystawców, a pokazowe stanowiska przygotowane przez Pracowników Muzeum wprowadzą Państwa w tematykę wystaw stałych Muzeum, takich jak:
- olejarstwo,
- mleczarstwo,
- serowarstwo,
- piekarnictwo,
- browarnictwo,
- rzeźnictwo,
- zielarstwo.
Na pokazach będzie można spotkać także lokalnych producentów żywności ekologicznej, którzy są członkami Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na imprezie będą także obecne spółdzielnie spożywcze zrzeszone w samorządzie spółdzielczym w Polsce.
Jakie jeszcze atrakcje są przewidziane?
Do innych atrakcji na festynie „Z wiejskiego stołu” należą:
- występ Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Kórnickiej „Władysie” o godz. 13.00 i 15.00
- pogadanka o miodach i pożytkach pszczelich przeprowadzona przez pszczelarza o godz. 14.00 na placu przy stanowisku poświęconemu pszczelarstwu
- konkursy i quizy z nagrodami na placu głównym
- stanowiska dla dzieci w zagrodzie edukacyjnej
- oprowadzanie po browarze o godz. 12.00 i 16.00
W trakcie festiwalu odbędzie się także konkurs "Smaki Powiatu Poznańskiego 2021 - Smak Miodu", w którym będą mogli wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego.
Jakie są główne zasady konkursu "Smaki Powiatu Poznańskiego 2021 - Smak Miodu"?
Do konkursu można zgłosić takie produkty jak:
- miody,
- napoje z wykorzystaniem miodu (w tym miody pitne),
- inne produkty pszczelarskie.
Zgłoszenia można przesyłać do dnia 10 lipca 2021 r. poprzez pocztę elektroniczną na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
A w niedzielę, 11 lipca 2021 r., w godz. 10.00 – 12.00, uczestnicy konkursu powinni dostarczyć na festyn "Na wiejskim stole” produkt i oryginalny formularz zgłoszeniowy.
Nagrody są bardzo atrakcyjne
Zwycięscy konkursu otrzymają certyfikaty (dyplomy) z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Miodu” oraz prawa do nieodpłatnego wykorzystywania logo promocyjnego „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021”.
Możliwe, że będą przyznawane także wyróżnienia.
Więcej informacji znaleźć można na stronie: Najlepszy smak powiatu poznańskiego 2021 oraz w regulaminie Konkursu.
Razem z organizatorami zapraszamy na ten smaczny festyn!
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał