Susza i ograniczenie uprawy nie tylko przez producentów cukru, ale i plantatorów ze względu na cenę buraków były główną przyczyną tak krótkiej kampanii. W stosunku do poprzedniego roku wyprodukowano około 700 tys. ton cukru mniej. Według szacunków Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego (gdyż dane z koncernów cukrowniczych stały się bardzo tajne) wyprodukowano nie więcej niż 1,3 miliona ton cukru, przy spożyciu około 1,65 miliona ton.
Biorąc pod uwagę wszystkie te informacje oraz dane z giełd handlowych i szacunków ISO (Światowa Organizacja Cukru) odnośnie wielkości światowej produkcji, prawdopodobieństwo poważnego wzrostu cen cukru w tym roku jest duże. Niestety nie przekłada się to ceny buraków w Polsce i istnieje zagrożenie, że w 2016 r. plantatorzy ograniczą produkcję do niezbędnego minimum w swoich gospodarstwach, tym bardziej że płatności do produkcji buraków są przyznane tylko do powierzchni buraków kwotowych.
KZPBC