Ruszyła IV edycja kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje", organizowanej przez Związek Polskie Mięso. Jej inauguracja odbyła się 25 maja 2022 w Villi Foksal w Warszawie. Wydarzeniu towarzyszył „Piknik z Kuroniami”, a gościem specjalnym była znana aktorka Anna Mucha, która włącza mięso w rodzinny jadłospis.
Kury, gęsi, kaczki, indyki. Polski drób jest smaczny i zdrowy
W tym roku Związek Polskie Mięso będzie popularyzował wiedzę na temat mięsa drobiowego.
- Polski drób posiada ogromne walory smakowe, ale co równie ważne - a nie zawsze obecne w świadomości społecznej - także korzyści zdrowotne. Tym samym mięso drobiowe doskonale wpisuje się w potrzeby żywieniowe grup o szczególnych wymaganiach dietetycznych, m.in. zawodowych sportowców, osób starszych czy małych dzieci – mówił Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Dietetyczka i ekspert kampanii Dorota Osóbka przypominała, że mięso drobiowe jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka, witamin - szczególnie tych z grupy B, wysoce przyswajalnego żelaza hemowego, cynku, potasu, fosforu, selenu i innych ważnych dla organizmu składników mineralnych.
Pikniki z Kuroniami w Polsce
W ramach promocji polskiego mięsa rodzeństwo Gaja i Jakub Kuroniowie, którzy są ambasadorami kampanii, będą spotykać się z mieszkańcami miast i uświadamiać ich, jak ważnym elementem codziennej diety powinno być mięso drobiowe. Jego ogromnym atutem jest przecież wszechstronne zastosowanie w polskiej kuchni oraz łatwość i możliwość przyrządzania na wiele różnych sposobów.
W czerwcu takich spotkań będzie kilka, m.in. w Warszawie i Grodzisku Mazowieckim. Kuroniowie zdradzą ich uczestnikom ciekawe sztuczki kulinarne. Zaprezentują także najlepsze przepisy na smaczne dania z drobiu.
Prosty przepis na wystrzałowe danie z drobiu
Jednym z takich przepisów już podzielił się z nami Jakub Kuroń.
- To bardzo prosty sposób na wystrzałowego kurczaka z grilla. Przyrządzamy marynatę z jogurtu lub maślanki, z dodatkiem świeżego imbiru, pokrojonej kolendry, dodajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy i ewentualnie przyprawę garam masala. Do gotowej marynaty wkładamy piersi z kurczaka i trzymamy w lodówce przez dobę. Następnie zdejmujemy nadmiar marynaty i grillujemy. Ten nabiał znajdujący się w marynacie dobrze zamyka pory mięsa. Dzięki temu jest ono soczyste, a pierś smaczna – zdradził nam mistrz kuchni.
Gaja Kuroń dodała natomiast, że bardzo ważny jest też wybór mięsa i odpowiednia obróbka termiczna.
- Pamiętajmy, żeby nie przesadzić z czasem, w którym poddajemy mięso działaniom temperatury. Czyśćmy ruszt przed każdym użyciem i unikajmy aluminiowych tacek. Mięso drobiowe jest bardzo delikatne w smaku, więc świetnie pasują do niego wyraziste azjatyckie przyprawy, curry czy aromatyczny szafran – zaznaczyła Gaja Kuroń.
Więcej o sposobach na smaczne potrawy z grilla i o wyborze odpowiedniego mięsa dowiesz się z filmu!