Pierwotnie ARiMR planował zakończyć nabór wniosków na „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”, czyli dotacji na RHD lub tzw. małe przetwórstwo do 24 listopada. Jednak ze względu na rozwój epidemii koronawirusa w październiku i listopadzie Halina Szymańska, prezes ARiMR, zdecydowała o przedłużeniu tego terminu o miesiąc.
Kto może otrzymać 500 tys. złotych dotacji na małe przetwórstwo?
Dotacje z PROW 2014-2020 na rozwój rolniczego handlu detalicznego są skierowane do dwóch różnych grup i różnią się także maksymalną wysokością dotacji.
Pierwsza grupa, która może wnioskować nawet o 500 tys. złotych dofinansowania na tzw. małe przetwórstwo to rolnicy, domownicy bądź małżonkowie rolników, którzy:
- podejmujący prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych w ramach co najmniej jednego ze szczegółowo wymienionych rodzajów działalności (wykaz PKD można znaleźć pod koniec artykułu);
- podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników (KRUS) w pełnym zakresie;
- nie podlegający wykluczeniu z ubiegania się o przyznanie pomocy;
- są zdolni do zrealizowania operacji i osiągnięcia jej celu w terminie określonym we wniosku;
- posiadający numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
Kto otrzyma 100 tys. zł wsparcia na Rolniczy Handel Detaliczny?
Druga grupa, która może uzyskać do 100 tys. złotych dotacji na rolniczy handel detaliczny to rolnicy lub małżonkowie rolników, którzy:
- wykonujący lub podejmujący wykonywanie działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego (lista poniżej);
- podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników (KRUS) z mocy ustawy w pełnym zakresie;
- nie podlegający wykluczeniu z ubiegania się o przyznanie pomocy;
- zdolni do zrealizowania operacji i osiągnięcia jej celu w terminie określonym we wniosku;
- posiadający numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
Co istotne, w tym przypadku nie jest wymagane prowadzenie działalności gospodarczej.
Na co można wydać dotacje na RHD czy małe przetwórstwo?
Jak podaje ARiMR, dotacje na „małe przetwórstwo i RHD” to refundacja do 50% poniesionych kosztów kwalifikowanych.
Do takich kosztów można zaliczyć:
- zakupu oraz instalacji maszyn lub urządzeń do magazynowania lub przygotowania produktów rolnych do przetwarzania,
- przetwarzania produktów rolnych lub półproduktów oraz przygotowania ich do sprzedaży,
- zakupu oraz instalacji maszyn lub urządzeń do przetwarzania lub magazynowania produktów rolnych wyposażonych w instalacje związane z ochroną środowiska i przeciwdziałaniem zmianom klimatu,
- zakupu oraz instalacji aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub magazynowania,
- zakupu oprogramowania służącego do zarządzania przedsiębiorstwem lub sterowania procesem produkcji, lub magazynowania;
- wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych przez podmioty działające w ramach rolniczego handlu detalicznego;
- budowy lub modernizacji budynków i budowli wykorzystywanych do produkcji, magazynowania, handlu hurtowego lub kontroli laboratoryjnej produktów rolnych (obiektów podstawowych),
- budowy lub modernizacji budynków i budowli infrastruktury technicznej związanej z użytkowaniem obiektów podstawowych pomieszczeń higieniczno-sanitarnych, pomieszczeń służących do przygotowania posiłków i pomieszczeń gospodarczych w budynku służących do przechowywania produktów żywnościowych, w przypadku inwestycji realizowanej przez podmioty działające w ramach rolniczego handlu detalicznego.
- przygotowania dokumentacji technicznej operacji, w szczególności: kosztorysów, projektów technologicznych, architektonicznych lub budowlanych, przygotowania biznesplanu,
- sprawowania nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego w wysokości nieprzekraczającej 10 % pozostałych kosztów kwalifikowalnych.
Za co ARiMR przyznaje punkty w naborze wniosków o dotacje na RHD i małe przetwórstwo?
O tym, kto otrzyma dotacje na małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny będzie decydować lista rankingowa tworzona na podstawie suma uzyskanych punktów.
A te można uzyskać m.in. za:
- innowacyjność operacji – 5 pkt,
- wiek ubiegającego się o dotacje – tzw. młody rolnik otrzyma 3 pkt,
- inwestycje związane z ochroną środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu – 5 pkt,
- uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości – 3 pkt;
- dla rolników ubiegających się o dotacje na RHD, jeżeli ich działalność będzie dotyczyć wyszczególnionych produktów – do 5 pkt,
- dla podmiotów ubiegających się o dotacje na małe przetwórstwo, jeśli będą prowadzić działalność gospodarczą w sektorach przetwórstwa: mleka, mięsa, owoców i warzyw oraz zbóż – 2 pkt,
- za operacje realizowane na obszarach objętych bezrobociem – do 4 pkt.
Wnioski o datacje na RHD do 24 grudnia, ale osobiście wcześniej
Wniosek o dofinansowanie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój można składać do oddziałów regionalnych ARiMR do 24 grudnia 2020 roku.
Wnioski można składać osobiście, przez pełnomocnika lub wysłać listem poleconym. Jednak należy pamiętać, że w czwartek 24 grudnia wszystkie placówki Agencji będą nieczynne, dlatego jeśli ktoś zamierza aplikować o dotacje z NRD i małe przetwórstwo, to dokumenty musi dostarczyć osobiści do 23 grudnia lub skorzystać z usług Poczty Polskiej do 24 grudnia.
Jakie produkty można sprzedawać w ramach RHD?
Katalog produktów, które można przetwarzać i sprzedawać w ramach rolniczego handlu detalicznego obejmuje aż 20 grup:
- Produkty pochodzenia niezwierzęcego.
- Przetwory z owoców: soki owocowe, dżemy, owoce suszone, inne.
- Przetwory z warzyw: kiszonki warzywne, marynaty warzywne, soki warzywne, inne.
- Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki.
- Przetwory z warzyw i grzybów.
- Przetwory z orzechów.
- Przetwory zbożowe: mąki, kasze, płatki, otręby, inne.
- Koncentraty spożywcze: koncentraty warzywne, syropy owocowe, inne.
- Oleje.
- Mleko surowe albo mleko surowe i siara.
- Surowa śmietana.
- Jaja od drobiu.
- Jaja od ptaków bezgrzebieniowych.
- Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele.
- Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone.
- Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone.
- Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone.
- Produkty mięsne.
- Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie.
- Produkty jajeczne.
Na jaki rodzaj działalności można uzyskać dotacje na małe przetwórstwo?
Zgodnie z prawem dotacje do 500 tys. złotych na tzw. małe przetwórstwo mogą uzyskać podmioty, które będą prowadzić działalność gospodarczą w następujących zakresach (PKD):
- 10.11.Z – Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu -w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz.U. , nr 98 poz. 630) lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tym rozporządzeniu.
- 10.12.Z – Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu - w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz.U., nr 98 poz. 630)
- 10.13.Z – Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego
- 10.31.Z – Przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków
- 10.32.Z – Produkcja soków z owoców i warzyw
- 10.39.Z – Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
- 10.41.Z – Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych
- 10.51.Z – Przetwórstwo mleka i wyrób serów
- 10.61.Z – Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
- 10.62.Z – Wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwarzania ziemniaków lub zboża na skrobię
- 10.89.Z – Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji wyrobów z jaj
- 10.89.Z – Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwórstwa miodu.
- 10.91.Z – Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich.
- 10.92.Z – Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych.
- 11.01.Z – Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia.
- 11.02 Z – Produkcja win gronowych.
- 11.03.Z – Produkcja cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem produkcji wyrobów winopochodnych i winopodobnych
- 13.10.D – Produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych, włączając produkcję nici - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie wydobywania włókna ze słomy lnianej i konopnej.
- 20.14.Z – Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego nieprzeznaczonego do spożycia.
- 52.10.B – Magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów – dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie usługowego zamrażania i przechowywania produktów rolnych.
Paweł Mikos
Fot. Pixabay