Jurgiel pyta kiedy uda się UE wyeliminować problem podwójnej jakości żywności?
Krzysztof Jurgiel, poseł do Parlamentu Europejskiego, skierował pytanie do Komisji Europejskiej w sprawie jej działań dotyczących podwójnej jakości żywności. Jurgiel pytał o zmiany w ustawodawstwie, które miałyby całkowicie wyeliminować problem podwójnej jakości żywności i zagwarantować konsumentom ze wschodniej części Europy tę samą jakość żywności, którą cieszą się konsumenci z Europy Zachodniej. Europoseł zwracał uwagę, iż obowiązująca dyrektywa o nieuczciwych praktykach handlowych nie odnosi się w sposób bezpośredni do zjawiska podwójnej jakości żywności. Z kolei wytyczne dotyczące jej stosowania stanowią wprost, iż „towary tej samej marki posiadające te same lub podobne opakowania mogą różnić się co do składu w zależności od miejsca produkcji i rynku docelowego, tzn. mogą się różnić w różnych państwach członkowskich”.
Komisarz UE ds. sprawiedliwości podał konkretne daty zmian w prawie
Didier Reynders, unijny komisarz ds. sprawiedliwości, odpowiedział, iż dyrektywa 2005/29/WE o nieuczciwych praktykach handlowych została zmieniona w 2019 roku dyrektywą (UE) 2019/2161, aby w szczególności odnieść się do praktyk marketingowych polegających na tym, że towary wprowadzane na rynek w tym samym lub podobnym opakowaniu różnią się znacznie pod względem składu lub właściwości. Ma ona jednak zastosowanie od 28 maja 2022 roku. Dopiero po dokonaniu oceny jej praktycznego stosowania do dnia 28 maja 2024 roku, zgodnie z wymogami dyrektywy (UE) 2019/2161, Komisja będzie mogła ocenić, czy konieczne są dalsze działania ustawodawcze.
Aż 1/3 ma inny skład choć podobne opakowanie
Jak wskazał Reynders, porównawcza analiza ogólnounijna (porównanie etykiet), przeprowadzona przez Wspólne Centrum Badawcze Komisji w 2019 roku, wykazała, że około jednej trzeciej analizowanych produktów ma identyczny lub podobny przód opakowania, ale inny skład. Różnic w składzie nie można jednak automatycznie przełożyć na różnice w jakości i nie ma dowodów na to, by praktyki różnicowania składów systematycznie dotyczyły niektórych krajów lub regionów.
Magdalena Szymańska
Fot. pixabay