Polska w czołówce krajów Unii Europejskiej
Polska zaliczana jest do wiodących producentów gęsiny w Unii Europejskiej. W ostatnich latach notowany był dynamiczny wzrost pogłowia gęsi w Polsce. W latach 2016–2019 zwiększyło się ono o 23% do blisko 1,1 mln sztuk.
Wysoki eksport sprzyja wzrostowi pogłowia gęsi
Jak wskazuje Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR, rosnąca produkcja gęsiny w Polsce wynika z utrzymującego się popytu eksportowego oraz z coraz większej popularności tego mięsa wśród polskich konsumentów. Polacy doceniają jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne.
Które kraje zasmakowały w polskiej gęsinie?
W ostatnich pięciu latach (2015–2019) krajowi przedsiębiorcy sprzedawali na rynki zagraniczne od 17 do 22 tys. ton gęsiny. Około 90% wolumenu eksportu tego asortymentu było kierowane na rynek unijny, w tym głównie do Niemiec. Walory smakowe polskiej gęsiny doceniają nie tylko europejscy konsumenci. Drugim co do wielkości jej rynkiem zbytu jest Hongkong. W 2019 r. wywieźliśmy tam 1,8 tys. ton tego mięsa.
Najbardziej popularnym gatunkiem gęsi w Polsce jest gęś biała kołudzka, stanowi ona około 90% krajowego pogłowia gęsi i jest efektem pracy Instytutu Zootechniki – PIB w Kołudzie Wielkiej.
Dlaczego gęsina jest taka dobra?
Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Mięso gęsi zawiera dużo białka, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Mięso to jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Statystyczny mieszkaniec Polski konsumuje znacznie mniej gęsiny w porównaniu z mięsem kurzym czy indyczym, aczkolwiek, 17 lat jedliśmy rocznie 17 g gęsiny, a obecnie już 320 g.
Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay