StoryEditorWiadomości rolnicze

Producenci przeciw świńskiej grypie

09.02.2016., 12:02h
  Branża mięsna w Polsce protestuje przeciwko używaniu w mediach i społecznym dyskursie nazwy „świńska grypa” do określenia choroby wywołanej wirusem AH1N1. 

Z apelem o zaprzestanie stosowania tej nazwy wystąpiły Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej oraz Związek Polskie Mięso. Ich zdaniem określenie jest mylące dla konsumentów i wpływa niekorzystnie na spożycie wieprzowiny. Grypa, której przypadki są obecnie odnotowywane, wywoływana jest przez zmutowaną wersję kilku odmian wirusa H1N1, w tym grypy ludzkiej, dwóch rodzajów grypy świń oraz ptasiej. Jej oficjalną nazwą uznaną przez Światową Organizację Zdrowia jest: „grypa A/H1N1”. Wirusem nie można zarazić się od świni, a tym bardziej po zjedzeniu wieprzowiny, jednak nie wszyscy konsumenci są być może o tym poinformowani. Dlatego branża mięs-

na w Polsce domaga się zaprzestania stosowania mylącego określenia. gt

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 12:31