StoryEditorWiadomości rolnicze

Produkcja i handel wołowiną w Unii Europejskiej

30.12.2014., 20:12h
Eksport wołowiny do krajów spoza Unii Europejskiej, w pierwszej połowie bieżącego roku, wzrósł o blisko 1/3, głównie dzięki dużemu popytowi w Rosji (wzrost o 70%), Bośni i Hercegowinie (wzrost o ponad 100%) i w Szwajcarii (wzrost o 15%). W 2015 r. eksport wołowiny utrzyma się na niemal niezmienionym poziomie, w porównaniu z bieżącym rokiem. Import tego mięsa spadnie nieznacznie na skutek ograniczenia dostaw z Argentyny i Urugwaju. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku import z Argentyny spadł o 14%, a z Urugwaju o 10%. Strat tych nie równoważy wzrost importu z Australii.

Produkcja i handel wołowiną i cielęciną
w 28 krajach Unii Europejskiej (tys. ton)
(tys. ton)

 

2013

2014

2015

Zmiana %

2013/12

2014/13

2015/14

Produkcja netto

7309

7501

7693

-4,1

+1,5

+2,6

Import mięsa

304

299

296

+10,6

-1,5

-0,5

Import żywca

0

0

0

-

-

-

Eksport mięsa

161

175

176

-22,3

+8,5

+1,0

Eksport żywca

109

131

137

-31,5

+20,3

+5,0

Spożycie ogółem

7532

7625

7814

-3,1

+1,2

+2,5

Spożycie na osobę
(kg) rocznie

10,4

10,5

10,7

-3,3

+1,0

+2,3

Udział w spożyciu mięsa
ogółem (%)

18,3

18,4

18,7

-

-

-

Samowystarczalność (%)

99,6

100,1

100,2

-

-

-

             

   Największym dostawcą wołowiny do Unii pozostaje Brazylia, ale obecnie jest ona również głównym eksporterem tego mięsa do Rosji. Produkcja wołowiny w Unii zwiększyła się po raz pierwszy od trzech lat. Wzrost ten utrzyma się w przyszłym roku, przede wszystkim dzięki zwiększeniu pogłowia krów mlecznych. Jednocześnie niższe koszty pasz i wzrost ich jakości zaowocuje zwiększeniem masy tusz. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku ubój bydła wzrósł o 1,4%.

(Agra Europe 2014, 10 October, s. 16)
W.M.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 05:07