Produkcja i handel wołowiną i cielęciną
w 28 krajach Unii Europejskiej (tys. ton) (tys. ton)
2013 |
2014 |
2015 |
Zmiana % |
|||
2013/12 |
2014/13 |
2015/14 |
||||
Produkcja netto |
7309 |
7501 |
7693 |
-4,1 |
+1,5 |
+2,6 |
Import mięsa |
304 |
299 |
296 |
+10,6 |
-1,5 |
-0,5 |
Import żywca |
0 |
0 |
0 |
- |
- |
- |
Eksport mięsa |
161 |
175 |
176 |
-22,3 |
+8,5 |
+1,0 |
Eksport żywca |
109 |
131 |
137 |
-31,5 |
+20,3 |
+5,0 |
Spożycie ogółem |
7532 |
7625 |
7814 |
-3,1 |
+1,2 |
+2,5 |
Spożycie na osobę |
10,4 |
10,5 |
10,7 |
-3,3 |
+1,0 |
+2,3 |
Udział w spożyciu mięsa |
18,3 |
18,4 |
18,7 |
- |
- |
- |
Samowystarczalność (%) |
99,6 |
100,1 |
100,2 |
- |
- |
- |
Największym dostawcą wołowiny do Unii pozostaje Brazylia, ale obecnie jest ona również głównym eksporterem tego mięsa do Rosji. Produkcja wołowiny w Unii zwiększyła się po raz pierwszy od trzech lat. Wzrost ten utrzyma się w przyszłym roku, przede wszystkim dzięki zwiększeniu pogłowia krów mlecznych. Jednocześnie niższe koszty pasz i wzrost ich jakości zaowocuje zwiększeniem masy tusz. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku ubój bydła wzrósł o 1,4%.
(Agra Europe 2014, 10 October, s. 16)
W.M.