StoryEditorWiadomości rolnicze

Produkty ekologiczne pod większą kontrolą

28.04.2017., 14:04h
Unia Europejska chce w większym stopniu kontrolować napływ produktów ekologicznych do Europy. Dlatego od 19 kwietnia 2017 r. zaczął obowiązywać nowy system certyfikacji elektronicznej tych produktów.

Nasze zobowiązanie do prowadzenia rygorystycznej certyfikacji i kontroli jest ważnym elementem unijnych norm w zakresie bezpieczeństwa żywności. Te wysokie standardy sprawiły, że UE stosuje dziś najlepsze rozwiązania w odniesieniu do żywności na świecie. Nowe przepisy przyczynią się do poprawy identyfikowalności produktów ekologicznych, które są ważnym i rosnącym segmentem rynku – mówi Phil Hogan, komisarz UE ds. rolnictwa.

Władze UE twierdzą, że system certyfikacji elektronicznej przyczyni się do ulepszenia przepisów z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenia nadużyć ze strony podmiotów importujących ekologiczną żywność. Ma zmniejszyć też biurokrację w firmach importujących eko-żywność.

W praktyce będzie to oznaczało, że nowe świadectwa będą dodawane do TRACES, czyli istniejącego już systemu do śledzenia przemieszczania się produktów spożywczych w całej UE. System ten pozwala chociażby na szybkie reagowanie na zagrożenia dla zdrowia ludzi i wyeliminowanie z obrotu produktów niespełniających norm bezpieczeństwa żywności. pm

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. listopad 2024 21:06