Po tym jak pod koniec roku Ministerstwo Skarbu większościowy właściciel KSC wymieniło większość członków Rady Nadzorczej, ta ostatnia na początku roku przystąpiła do dokonywania zmian w zarządzie. Najpierw odwołano pochodzącego z Lublina Marka Spuz vel Szpos, który pełnił funkcje prezesa. Z zarządu został też usunięty Piotr Szymanek.
Wakaty u największego producenta cukru w kraju nie pozostawały długo wolne. Rada po krótkich obradach i postępowaniu kwalifikacyjnym uznała, że Paweł Piotrowski jest najlepszym kandydatem na stanowisko prezesa „Polskiego Cukru”. Nowy prezes swoją funkcję zacznie pełnić od 1 marca 2016 r. Skład zarządu uzupełni także Janusz Stachowiak.
Jak informuje biuro prasowe KSC Paweł Piotrowski jest absolwentem Wydziału Prawa Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, który ukończył z tytułem magistra prawa. Na Akademii Medycznej w Warszawie uzyskał tytuł magistra farmacji. Od stycznia 2006 roku do lutego 2008 roku, sprawując funkcję Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa, nadzorował m.in. Krajową Spółkę Cukrową S.A. z siedzibą w Toruniu, w okresie restrukturyzacji działalności Spółki. To wtedy z produkcji było wyłączane kila należących do KSC cukrowni.
Biuro prasowe informuje, że podczas sprawowania funkcji Wiceministra Skarbu Państwa nowy prezes zdobył szeroką wiedzę na temat branży spożywczej oraz sektora cukrowniczego, w którym działa Krajowa Spółka Cukrowa S.A., ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki kształtującego się w tym okresie rynku cukru w Europie.
Z kolei Janusz Stachowiak jest absolwentem Akademii Rolniczej w Poznaniu, którą ukończył z tytułem inżyniera rolnika. Ponadto ukończył podyplomowe studia menedżerskie na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego oraz podyplomowe studia w zakresie zarządzania funduszami i projektami UE na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Z cukrownictwem związany jest od 1998 roku. Pełnił funkcje zarządcze w „Cukrowni Opalenica” oraz „Cukrowni Nakło”, gdzie nadzorował w szczególności działy techniczne i surowcowe. W latach 2006-2008 pracował na stanowisku Członka Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A. odpowiedzialnego za obszar surowcowy, logistyki i handlu. W swojej pracy zawodowej wykorzystywał doświadczenie związane z unowocześnianiem bazy technicznej, reorganizacją surowca i poprawą sytuacji finansowej cukrowni.