Nadal najważniejszym produktem eksportowym są sery.
Wyeksportowano ok. 381 tys. tonmleka oraz śmietanę o wartości prawie 267 mln euro. Dominującym kierunkiem wywozu pozostały Niemcy, dokąd wysłano 233 tys. ton mleka i śmietany (+26,2 proc.) za 163,3 mln euro (o 15,2 proc. więcej niż w 2013 r.) - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA). Oznacza to, że ponad 61 proc. tych produktów trafiała z Polski do zachodniego partnera.
Na drugim miejscu znalazła się Białoruś, do której wywóz artykułów mleczarskich w poprzednich latach prawie nie istniał. Białoruś kupiła od nas 25,4 tys. ton płynnego mleka i śmietany za 13,2 mln euro. Eksport do tego kraju był wynikiem wprowadzenia przez Rosję embarga, dlatego eksporterzy zamiast wysyłać towary bezpośrednio do Rosji wywozili je przez Białoruś.
Na trzecie miejscu znalazły się Włochy, dokąd wywieziono 10 tys. ton mleka i śmietany za 11,8 mln euro. Na uwagę zasługuje też 2,5-krotna zwyżka eksportu do Francji (7,8 mln euro przy 3,99 tys. ton). Wzrósł też eksport tych produktów do Wielkiej Brytanii i Czech.
W 2014 r. sery były nadal najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z ok. 35-proc. udziałem w jego wartości. Poza granice Polski w 2014 r. wysłano 204,6 tys. ton serów tj. o 1,5 proc. mniej niż rok wcześniej, a wskutek niższych cen odnotowano 5 proc. spadek wartości eksportu. W sumie wartość eksportu wyniosła 657 mln euro. (PAP)