Jak wynika z informacji przekazanej przez IJHARS, przeprowadzone kontrole jakości handlowej wykazały najwięcej nieprawidłowości w przypadku znakowania owoców, warzyw i ziemniaków. Przeprowadzone na terenie całego kraju inspekcje objęły swoim zakresem wszystkie początkowe etapy wprowadzania do obrotu owoców, warzyw i ziemniaków z wyjątkiem sprzedaży detalicznej konsumentowi, który kupuje je na koniec. Kontrole odbyły się w:
- 207 hurtowniach,
- 24 przedsiębiorstwach produkcyjnych,
- 16 centrach dystrybucyjnych,
- 5 grupach producenckich,
- 1 handlu obwoźnym.
Ile partii owoców, warzyw i ziemniaków skontrolował IJHARS?
IJHARS skontrolował łącznie 1032 partie o masie 935,1 t, na które złożyły się:
- 844 partie świeżych owoców i warzyw, o masie 560,7 t,
- 188 partii ziemniaków, o masie 374,4 t.
Niedopatrzenia w zakresie znakowania
Wyniki przeprowadzonej kontroli wykazały, że zarówno w pierwszej, jak i w drugiej grupie produktów zidentyfikowano naruszenia dotyczące zakresu znakowania produktów. Uchybienia wykryto w:
- 124 partiach owoców i warzyw (14,7% skontrolowanych),
- 34 partiach ziemniaków (18,1% skontrolowanych).
Nieprawidłowości, które przeważały nad innymi wykrytymi w przypadku owoców i warzyw, dotyczyły najczęściej całkowitego braku oznakowania opakowań lub niezamieszczenia na opakowaniu wymaganych informacji, czyli danych o:
- kraju pochodzenia,
- cechach identyfikacyjnych pakującego/wysyłającego,
- klasie jakości czy odmianie.
Kontrole ziemniaków wykazały natomiast brak danych takich jak:
- nazwa albo imię i nazwisko producenta,
- kod identyfikujący partię produktu.
Przeprowadzone kontrole nie wykazały jednak przypadków fałszowania informacji o kraju pochodzenia.
Jakie konsekwencje niedopełnienia obowiązków poniosą producenci owoców, warzyw i ziemniaków?
Obowiązkiem osób wprowadzających do obrotu świeże owoce i warzywa jest dopilnowanie tego, by szczególnie na początkowych etapach dystrybucji na produktach pojawiło się prawidłowe oznakowanie i powstała kompletna dokumentacja. Dzięki zgromadzeniu odpowiednich danych możliwa jest późniejsza weryfikacja znakowania i pochodzenia posiadanych partii. Dzięki takiemu postępowaniu przedsiębiorcy dopełniają obowiązku przestrzegania prawa o jakości handlowej oraz ogólnego prawa żywnościowego.
Konsekwencją niedopilnowania przez przedsiębiorców wprowadzających owoce, warzywa i ziemniaki do obrotu, kwestii dotyczących znakowania i dokumentacji może sprzyjać powstawaniu procederów fałszowania informacji o pochodzeniu.
Spada liczba kontroli wykazujących nieprawidłowości
Co ciekawe, pomimo wykrytych przez IJHARS nieprawidłowości, porównanie wyników z II kwartału roku 2023 z tymi z III kwartału roku 2022, wyraźnie wskazuje na spadek nieprawidłowości o 4,9% w przypadku owoców i warzyw, a w przypadku ziemniaków jest to spadek o 15,2% wobec IV kwartału roku 2021.
Czy JIHARS wykryła inne nieprawidłowości w badanych partiach owoców, warzyw i ziemniaków?
Jak wynika z informacji IHARS, Unia Europejska stawia przed rolnikami wymagania jakościowe określone w normach handlowych, na które składają się:
- wymagania minimalne,
- wymagania odnośnie do dojrzałości,
- wymagania odnośnie do klasyfikacji,
- wymagania odnośnie do wielkości,
- wymagania odnośnie do prezentacji.
Stan powyższych wymagań zakwestionowano w przypadku 0,7% partii owoców i warzyw. Nieprawidłowości dotyczyły głównie niespełnienia wymagań minimalnych dotyczących jakości lub wielkości. Podobną kontrolę przeprowadzono w 188 partiach ziemniaków, jednak nie wykryto żadnych nieprawidłowości. Natomiast kontrole nie wykazały nieprawidłowości w przypadku gospodarstw nastawionych na produkcję ekologiczną.
Jakie kary zapłacą podmioty niestosujące się d określonych norm?
Jak wynika z treści komunikatu IJHARS, wykryte nieprawidłowości zmusiły wojewódzkich inspektorów IJHARS do wydania łącznie 10 decyzji administracyjnych w postaci kar pieniężnych, których kwota oscyluje łącznie na 7 669,50 zł. Ponadto na mandat mogły liczyć również osoby odpowiedzialne za nałożenie 114 mandatów karnych opiewających na kwotę 22 600 zł. Jak zapewnia IJHARS, w przyszłości odbędą się kolejne kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw wraz z ziemniakami.
Oprac. Justyna Czupryniak
źródło. gov.pl