
Ile jest ognisk pryszczycy na Słowacji i Węgrzech?
Epidemia pryszczycy na Słowacji odbiera rolnikom kolejne stada bydła. Dotychczas zidentyfikowano już 6 ognisk, w tym 5 w stadach bydła mlecznego i 1 w stadzie bydła mięsnego, z czego ostatnie zostało potwierdzone 3 kwietnia.
Natomiast na Węgrzech od momentu wybuchu epidemii służby weterynaryjne zidentyfikowały 4 ogniska i każde w stadzie bydła mlecznego.
W związku z zaistniałą sytuacją polski rząd wprowadził zaostrzone kontrole granic i zakaz importu zwierząt, mięsa, mleka, słomy i obornika z Węgier, części terytorium Austrii i Słowacji, o czym więcej piszemy TUTAJ.
Zobacz też: Pryszczyca: ruszają obowiązkowe szkolenia dla hodowców bydła
Zasady bioasekuracji przed pryszczycą
W obliczu braku sygnałów zapowiadających opanowanie sytuacji epizootycznej na Słowacji i Węgrzech przypomina, jakich zasad bioasekuracji powinni przestrzegać polscy rolnicy, by uniknąć przeniesienia wirusa przyszczycy do swoich gospodarstw:
- Zwierzęta wprowadzane do gospodarstwa muszą pochodzić z wiadomego źródła i być zidentyfikowane; zwierzęta spoza Polski muszą być zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny (uwaga: dla trzody chlewnej świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny obowiązuje także w obrocie krajowym).
- Przed włączeniem nowo zakupionych zwierząt do stada, osobniki powinny być odizolowane przez okres min. 14, a optymalnie 21 dni.
- Pasze, ściółka przywożone do gospodarstwa muszą pochodzić z ustalonego źródła i być przechowywane w izolacji od zwierząt niepochodzących z gospodarstwa.
- Należy ograniczyć do minimum kontakt zwierząt z gospodarstwa z innymi osobnikami, w tym na pastwiskach (ogrodzenia, pastuchy elektryczne).
- Koniecznie należy przestrzegać zasad mycia i dezynfekcji urządzeń, i narzędzi mających kontakt ze środowiskiem przebywania zwierząt po każdym użyciu. Zalecamy nieużywanie narzędzi i sprzętu poza gospodarstwem.
- Należy bezwzględnie przestrzegać zasad higieny osobistej; przed i po obsłudze zwierząt, pasz lub ściółki konieczne jest mycie rąk i ich dezynfekcja (np. 0,2% roztworem kwasku cytrynowego) oraz całkowita zmiana obuwia i ubrania.
- W wejściach do budynków inwentarskich powinno się stosować maty (kuwety) ze środkiem dezynfekcyjnym (działającym na wirusa pryszczycy) i na bieżąco ten środek uzupełniać.
- Konieczne jest ograniczenie odwiedzin w gospodarstwach osób postronnych do niezbędnego minimum. Należy rozważyć w gospodarstwach prowadzenie rejestru wejść i wyjść osób oraz ruchu pojazdów (wjazdy i wyjazdy), co jest szczególnie ważne ze względu na nadchodzące spotkania w czasie Świąt Wielkanocnych
- W przypadku zaobserwowania objawów choroby zakaźnej, a w szczególności: podwyższonej wewnętrznej ciepłoty ciała 40 42oC, ślinotoku, kulawizny ze zmianami na racicach i szparach międzyracicowych lub zmian na wymionach – należy natychmiast zgłosić to lekarzowi weterynarii, policji lub władzom gminnym i zatrzymać jakiekolwiek przemieszczanie się zwierząt, rzeczy i osób z tego gospodarstwa.
Ponadto resort rolnictwa apeluje o czerpanie wiedzy z rzetelnych źródeł informacji i śledzenie komunikatów ogłaszanych przez MRiRW oraz Główny Inspektorat Weterynarii.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz
Źródło: MRiRW