Manfred Suchy: „Plony są słabe, ale bywało gorzej”
Manfred Suchy jest rolnikiem prowadzącym gospodarstwo w Dziedzicach na Opolszczyźnie. Tegoroczne żniwa ocenia jako średnie. Jego zdaniem plony są słabe, ale bywały gorsze. Gospodarz podkreśla również, że dużą rolę zagrała pogoda, która nie przyczyniła się zwiększenia zbiorów.
– Korzystając z dobrej pogody, kończymy żniwa. Plony są słabe, ale nie można powiedzieć, że najgorsze. Nie możemy narzekać, bo bywało gorzej – mówi Manfred Suchy.
Jak wyjaśnia rolnik, uprawy jęczmienia ozimego ucierpiały podczas przymrozków. Po oszacowaniu strat okazało się, że są one wymarznięte nawet w 30%. Średni plon jęczmienia ozimego to 5 t/ha. Plon pszenicy jarej sięga od 4,5 do 7,5 t w zależności od rodzaju gleb. Najgorzej szacowane są zbiory rzepaku, bo na 2 t/ha.
Jan Piechaczek: „Żniwa są na finiszu”
W Jaśkowicach, gdzie gospodarstwo prowadzi Jan Piechaczek, żniwa są już na finiszu. Trwają ostatnie zbiory, ale rolnicy nie są zadowoleni z plonów. Jak mówi rolnik, zimna i sucha wiosna obniżyła jego plony pszenżyta o nawet 5 t/ha.
– Żniwa są na finiszu, a w poprzednich latach dopiero je zaczynaliśmy. Plony pszenżyta są bardzo słabe od 2 do 2,5 t/ha, a bywało, że zbieraliśmy od 6 do 7 t/ha. To efekty zimnej i suchej wiosny. Było za mało wody – tłumaczy Jan Piechaczek.
Odmienne zdanie co do plonów pszenżyta ma natomiast Grzegorz Wojtala z Żywocic, który deklaruje, że zebrał od 4 do 5 t/ha. W jego przypadku niezadowalające są jednak plony rzepaku, którego uprawy zostały przetrzebione przez grad.
– W tym roku rzepak był zebrany przed jęczmieniem, ale szału nie było, grad wymłócił rzepak przed nami. Pszenżyto plonuje na poziomie od 4 do 5 t/ha – tłumaczy Piechaczek.
Jak plonuje pszenica ciasteczkowa i durum?
Deniz Guz z Rogowskiej Hodowli Roślin również nie wypowiada się optymistycznie na temat tegorocznych zbiorów, jednak ma nadzieję, że czekające go jeszcze zbiory, to zmienią. Rolnik mówi o plonach rzepaku na poziomie 3,5 t/ha i jęczmienia na poziomie 5 t/ha.
O tym, jak ocenia plony pszenicy ciasteczkowej i durum dowiecie się z poniższego WIDEO:
Oprac. Justyna Czupryniak, Mariusz Drożdż