Czy na UPP jest agroturystyka?
Agroturystyka to jeden z dwóch nowych kierunków studiów, które znalazły się w ofercie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na rok akademicki 2024/2025.
Agroturystyka będzie dostępna na UPP od października i wykładana na Wydziale Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii.
– Po ukończeniu studiów absolwenci kierunku agroturystyka będą nie tylko dysponować wiedzą ogólną z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych, ale również zdobędą umiejętności organizowania wypoczynku dla gości z Polski i zza zagranicy. Posiądą kompetencje niezbędne do tworzenia unikalnych ofert turystycznych na terenach wiejskich, w zmieniających się warunkach społecznych i gospodarczych” – tłumaczy prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska, prodziekan ds. studiów na Wydziale Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii, na którym od października prowadzony będzie kierunek. „Dodatkowo, będą gotowi na wyzwania związane ze zmianami klimatu, co pozwoli im budować produkt turystyczny, mając na uwadze adaptację do aktualnych warunków klimatyczno-gospodarczych – dodaje prodziekan.
Czego uczą na agroturystyce?
Absolwenci kierunku agroturystyka na UPP będą wyposażeni w wiedzę potrzebną do zajmowania stanowisk specjalisty ds. rozwoju agroturystyki w organach administracji rządowej i samorządowej oraz prowadzenia edukacji związanej z produktami regionalnymi w gospodarstwach edukacyjnych z wykorzystaniem lokalnych zasobów kulturowych i środowiskowych.
Projektowanie żywności na UPP
Wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań w branży spożywczej jest niezbędne w czasach gdy gospodarka światowa zmierza w kierunku zrównoważonego rozwoju. Projektowanie żywności to nowy kierunek na UPP, dający szansę na zdobycie niezbędnych kompetencji pozwalających na tworzenie nowatorskich produktów.
Czego nauczą się studenci kierunku projektowanie żywności na UPP?
Studenci kierunku projektowanie żywności na UPP będą się uczyć procesu projektowania żywności od samego początku, czyli od identyfikacji potrzeb rynkowych, przez stworzenie koncepcji produktu, aż do wyboru odpowiednich surowców i metod kontroli jakości.
Absolwenci będą umieli tworzyć innowacyjne produkty i opracowywać strategię ich wprowadzania na rynek oraz udoskonalać istniejące modele biznesowe.
Projektowanie żywności będzie wykładane na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu UPP.
Czy na UJK jest rolnictwo?
Jak się okazuje, na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach została otworzona rekrutacja na rolnictwo. Dzięki czemu młodzi adepci rolnictwa z południa Polski będą mieli możliwość studiowania wymarzonego kierunku bliżej swojego miejsca zamieszkania.
Dodatkowo przez 9 pierwszych miesięcy edukacji będą otrzymywali stypendia w wysokości 2 tys. zł.
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: naukawpolsce.pl, UPP