24 grudnia ub.r. do UOKiK wpłynął wniosek o zamiarze koncentracji. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK z Sieradza chce połączyć się z Rolniczo-Produkcyjną Spółdzielnią Mleczarską w Szczercowie.
– Operacja ma polegać na połączeniu obu spółdzielni, których obroty roczne mają się do siebie jak 17 do 1. Obszarem działalności obu przedsiębiorców jest województwo łódzkie. Poza tym rynek, na który wyroby swe kieruje Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK, jest o wiele szerszy, jako że jednostka ma za odbiorców znane sieci handlowe, a nadto obecność swą zaznacza na szeregu rynków zagranicznych – czytamy w skróconym opisie koncentracji.
OSM WART-MILK specjalizacja
OSM WART-MILK produkuje pod marką MU!, ME! oraz Meadow Star, ponadto dostarcza produkty do sieci handlowych pod ich marką własną m.in. Polana, LEWIATAN, Carrefour Classic, FARM MILK, INTERMARCHE, KANKA, AUCHAN, Miletto, Mleczna Droga, AUGA, ALE DOBRE, MAKRO.
Historia mleczarni sięga 1926 r., przetrwała II Wojnę Światową i czasy okupacji, z biegiem lat rozwijała linie produkcyjne i portfolio. Znakomicie radzi sobie na rynku, wytwarzając takie produkty jak: mleko eko, śmietany, napoje fermentowane, masła, sery, twarogi i serki.
Rolniczo-Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie - czym się zajmuje?
Z kolei Rolniczo-Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie powstała w 1994 r. i specjalizuje się w produkcji niszowych produktów premium.
– Nasze procesy technologiczne oparte o stare tradycyjne sprawdzone receptury z dużym udziałem pracy ludzkiej sprawiają, że uzyskane z nich produkty cieszą się coraz większą rzeszą naszych klientów. Mleko skupujemy z odległości nie większej niż 30 km i to też sprawia, że nasze produkty mają niepowtarzalne walory smakowe, zauważone i docenione przez naszych klientów, ale też przez jurorów różnych konkursów i wystaw, gdzie zyskujemy bardzo dobre oceny i zainteresowanie. Posiadamy certyfikat JAKOŚĆ TRADYCJA, wpis na MINISTERIALNĄ LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH, certyfikat DOCEŃ POLSKIE i wiele innych – czytamy na stronie mleczarni.
Jak czytamy w skróconym opisie koncentracji, mleczarnia w Szczercowie może mieć problemy w samodzielnym utrzymaniu się na rynku.
– Jeśli idzie o WART-MILK, to rozwój segmentu produktów świeżych, spotykających się z niezmiennym zainteresowaniem konsumentów, przyczyni się do utrwalenia konkurencyjności obu łączących się zakładów na rynku, bez zaburzania struktury tego rynku. Z kolei eliminacja produkcji twarogów w Sieradzu pozwoli na uwolnienie kadry pracowniczej, która zostanie przekierowana do działu i zwiększy jego efektywność – czytamy na stronie UOKiK.
Dorota Kolasińska