Wystartowała polska wersja platformy European Livestock Voice . Zgodnie z zasadami funkcjonowania brukselskiej inicjatywy, w Polsce również sektor hodowlany zyskał wsparcie merytoryczne w prezentowaniu rzetelnych informacji opartych na dowodach naukowych.
Jak działa ELV?
ELV walczy z fake-newsami, półprawdami i mitami coraz częściej dotykającymi producentów mleka i mięsa, związanymi m.in. z emisjami GHG, śladem wodnym czy dobrostanem zwierząt.
– Naszym celem jest podkreślenie kluczowej roli sektora hodowlanego w dostarczaniu zdrowej, wysokiej jakości żywności, wspieraniu lokalnych gospodarek, rozwoju obszarów wiejskich oraz promowaniu zrównoważonych praktyk hodowlanych – mówi Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego i jeden ze współzałożycieli Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny.
European Livestock Voice powstała we wrześniu 2019 roku i zrzesza obecnie 26 europejskich inicjatyw i organizacji, które współpracują, aby zwalczać dezinformację, promować rzetelne dane naukowe oraz przedstawiać doświadczenia praktyków z branży. Platforma odgrywa istotną rolę w kształtowaniu publicznej dyskusji na temat zrównoważonej hodowli zwierząt w Europie – więcej na https://x.com/LivestockVoice.
– Bardzo cieszymy się, że teraz głos unijnych hodowców będzie także słyszalny w Polsce. Sektor hodowlany znajduje się dziś w centrum debat publicznych w Europie i poza nią. Wraz z nimi pojawia się wiele mitów i stereotypów. Naszym celem jest pokazanie czasami złożonej rzeczywistości opartej na naukowych faktach – mówi Andrea Bertaglio, przedstawiciel European Livestock Voice. Organizacją wprowadzającą European Livestock Voice na nasz rynek jest Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny (PPZW). Europejska inicjatywa jest jednak otwarta na kolejne instytucje i organizacje, które chcą promować idee zrównoważonej produkcji zwierzęcej.
– Platforma koordynuje działania na rzecz zrównoważonej produkcji, czyli takiej, która minimalizuje negatywny wpływ na środowisko l, efektywnie wykorzystuje zasoby naturalne, wspiera dobrostan zwierząt i co najważniejsze zapewnia opłacalność rolnikom oraz dostępność cenową konsumentom. Te działania w pełni wpisują się w cele European Livestock Voice – dodaje Jacek Zarzecki, przedstawiciel PPZW.
Jakie cel w Polsce?
W obliczu rosnącej fali dezinformacji, która dotyka polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego, szczególnie ważne jest, aby sektor hodowlany miał silne wsparcie w przedstawianiu rzetelnych informacji.
– Obecna sytuacja wymaga od nas szczególnej dbałości o bezpieczeństwo żywnościowe kraju. Dezinformacja i jej konsekwencje mogą podważyć zaufanie do polskich produktów spożywczych, co w dłuższej perspektywie może mieć negatywny wpływ na gospodarkę oraz dalszy rozwój sektora rolno-spożywczego – podkreśla Dariusz Goszczyński, Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. Warto podkreślić, że stowarzyszenie AVEC (Europejskie Stowarzyszenie Producentów, Importerów i Eksporterów Mięsa Drobiowego), do którego należy Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, znajduje się wśród organizacji, które w 2019 roku powołały europejską inicjatywę.
Przeczytaj również:
-
Nie taka hodowla straszna, jak ją malują: Etyka, krytyka i mity wokół hodowli trzody chlewnej
-
Mikrochip może uratować miliony litrów mleka przed zmarnowaniem
-
Mleko bez tajemnic: Jak naprawdę działa kontrola antybiotyków?
Źródło: MeatTheFacts