Jak działa EU Farm Book?
Konferencję w Belgii rozpoczęła prezentacja i debata na temat EU Farm Book. Jest to platforma, na której udostępniana jest wiedza dla producentów rolnych, doradców i leśników dostępna TUTAJ. Platforma powstała w ramach unijnego projektu Horyzont, który zrzesza 29 partnerów z 18 krajów, w tym 17 międzynarodowych organizacji sieciowych, będących ambasadorami EU Farm Book w swoich krajach.
Celem jest również udostępnianie wyników projektów badawczych i innowacyjnych finansowanych przez Unię Europejską. Dane gromadzone na platformie cyfrowej będą łatwiejsze do znalezienia, dostępne, interpretowane oraz wielokrotnie wykorzystywane, z uwzględnieniem niezbędnych funkcji dostosowanych do potrzeb użytkowników. To dopiero początek wprowadzania danych. W przyszłości EU Farm Book ma stać się miejscem wymiany doświadczeń, oferującym aktywne wsparcie dla producentów rolnych.
Prezentacja projektu, która odbyła się na Uniwersytecie w Gandawie w Belgii w dniach 8–10 lipca br., zgromadziła liczne grono dziennikarzy związanych z mediami dla producentów rolnych, naukowców, badaczy, przedstawicieli DGAGRI z Brukseli (m.in. Pana Gijsa Schilthuisa - Head of Unit Strategy & Policy Analysis, Policy perspectives), reprezentantów przedsiębiorców prowadzących aktywność innowacyjną wspierającą działalność rolniczą (uprawa hodowla, organizacja), szczególnie spin off.
Profesor Pieter Spinoghe, koordynator projektu EU-FarmBook, naukowiec i botanik z Uniwersytetu w Gandawie, podkreślał, że platforma ma na celu wzmocnienie i ulepszenie przepływu wiedzy oraz innowacji związanych z rolnictwem i obszarami wiejskimi na poziomie europejskim, krajowym i regionalnym. Platforma obejmuje różne działy tematyczne, takie jak uprawa roślin (w tym innowacyjne odmiany roślin), ochrona upraw, leśnictwo, środowisko oraz ekonomia.
Z czego można już korzytać na EU Farm Book?
Dane i informacje zamieszczane na platformie, dotyczące przede wszystkim rolnictwa, obszarów wiejskich i leśnictwa, będą sukcesywnie uzupełniane i poszerzane. Obecnie TUTAJ dostępne są już nagrane webinaria, takie jak te przedstawiające główne założenia EU Farm Book. Można również skorzystać z wyszukiwarki oraz zapisać się do newslettera.
Na poziomie krajowym istnieje już kilka podobnych platform, a w planach jest ostateczne połączenie EU FarmBook z nimi oraz z innymi inicjatywami będącymi w fazie rozwoju, oczym przeczytasz TUTAJ.
Jakie wyzwania stoją przed rolnictwem?
Podczas paneli dyskusyjnych zwracano uwagę na wyzwania stojące przed rolnictwem, związane między innymi ze zmianami klimatu, takimi jak susza. Podkreślano znaczenie innowacyjności oraz potrzebę tworzenia nowych gatunków roślin bardziej odpornych na zmieniające się warunki atmosferyczne. Ważne są również informacje dotyczące nowoczesnych urządzeń i metod uprawy. Wskazywano między innymi na badania nad soją, która zazwyczaj wymaga ciepłego klimatu, lecz dzięki nowym odmianom jest coraz częściej uprawiana w Europie.
Istotne są także działania w zakresie dobrostanu zwierząt, obejmujące tworzenie odpowiednich warunków hodowli oraz poszerzanie wiedzy na temat ich potrzeb. Celem jest zwiększenie efektywności produkcji przy jednoczesnym poszanowaniu zasad humanitarnego traktowania zwierząt.
Podkreślano znaczenie spółdzielczości i zrzeszania się producentów rolnych jako kluczowych czynników zwiększających odporność gospodarstw rolnych oraz ich zdolność do przystosowania się do obecnych wyzwań. Wspólne działania umożliwiają zwiększenie konkurencyjności gospodarstw oraz otwierają nowe możliwości rozwoju.
Zwrócono uwagę na problem zmiany pokoleniowej w rolnictwie. Coraz częściej młode osoby nie są zainteresowane pracą w tym sektorze gospodarki. Choć praca w rolnictwie jest trudna, rodzinne gospodarstwa rolne są niezbędne dla przyszłych pokoleń. Podkreślano także problem wyłączania gruntów rolnych z produkcji i ich przeznaczania na cele komercyjne, co stanowi poważne zagrożenie dla ciągłości dostaw żywności, ochrony środowiska naturalnego i kolejnych generacji.
Poruszono również kwestie dotyczące rolnictwa ekologicznego, które odgrywa istotną rolę w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu. Mimo że w wielu krajach Europy istnieje znacząca liczba gospodarstw ekologicznych, obserwuje się problem z zainteresowaniem konsumentów takimi produktami. Przyczyny tego stanu rzeczy są różnorodne, w tym wysokie ceny oraz brak informacji na temat żywności ekologicznej. Zbyt słabo rozwinięte jest również przetwórstwo ekologiczne.
Dziennikarze zwracali uwagę na różnorodne tematy związane z innowacyjnością, które prezentują w czasopismach i na stronach internetowych (np. dotyczące maszyn, nasion, metod uprawy, organizacji, rolnictwa precyzyjnego). Podkreślali, że wielu rolników skorzystało ze środków unijnych na innowacyjne inwestycje, jednak coraz trudniej jest je uzyskać. Zaznaczano, że przedstawianie dobrych przykładów innowacji w innych gospodarstwach motywuje innych rolników do podejmowania podobnych inicjatyw.
Prof. UAM dr hab. Aneta Suchoń