Ile gospodarstw rodzinnych jest w UE?
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez europejski urząd statystyczny Eurostat, w roku 2020 w Unii Europejskiej ogółem funkcjonowało 9,1 mln gospodarstw rolnych, przy czym szacunkowe 93% stanowiły tzw. gospodarstwa rodzinne. Z definicji gospodarstwem rodzinnym nazywa się takie, w którym 50% siły roboczej w rolnictwie stanowią pracownicy będący rodziną. Dominacja gospodarstw rodzinnych w UE jest widoczna na takich płaszczyznach jak:
- liczba gospodarstw w UE w ogóle,
- udział w zatrudnieniu w rolnictwie,
- powierzchni uprawianych przez siebie gruntów,
- wartości generowanej przez produkcję.
Jaki procent pracy rodzinnej został odnotowany w gospodarstwach?
Z przeprowadzonych przez analityków Eurostatu badań wynika, że 6/10 gospodarstw, czyli ok. 57%, było prowadzonych wyłącznie przez właścicieli wraz z innymi członkami rodziny. Natomiast w pozostałych 36% gospodarstw praca rodzinna stanowiła co najmniej 50% pracy ogółem.
Gospodarstwa rodzinne dominują we wszystkich wskaźnikach
Opublikowane przez Eurostat dane statystyczne wykazują, że w roku 2020 gospodarstwa rodzinne stanowiły:
- 61% gruntów z 157,4 mln ha,
- 78% ogółu rolniczej siły roboczej,
- 55% jednostek hodowlanych,
- 56% standardowej mocy wyjściowej.
Polska liderem wśród państw z największą liczbą gospodarstw rodzinnych
Badania Eurostatu jednoznacznie wykazały, że w roku 2020 gospodarstwa rodzinne stanowiły co najmniej 80% ogółu gospodarstw we wszystkich krajach UE z wyjątkiem dwóch państw:
- Estonii – 65%,
- Francji – 58%.
Na pierwszych trzech miejscach pod względem ilości gospodarstw rodzinnych prowadzonych na terenie danego państwa wiodły prym: Grecja, Rumunia i Polska, w których ten udział wyniósł ponad 99% wszystkich gospodarstw.
Ile jest gospodarstw nierodzinnych w UE?
Analitycy Eurostatu zbadali również to, ile w UE jest gospodarstw nierodzinnych. Okazało się, że stanowią one zaledwie 7% ogółu. Natomiast na tle poszczególnych analiz gospodarstwa nierodzinne wypadły w następujący sposób:
- 39% – udział w powierzchni gruntów wykorzystywanych do produkcji rolnej,
- 22% – całkowita siła robocza,
- 45% – jednostek zwierzęcych,
- 44% – produkcji standardowej.
Warto zaznaczyć, że gospodarstwem nierodzinnym nazywamy takie, w którym osoby zatrudniają pracowników stanowiących ponad 50% rolniczej siły roboczej, są to również gospodarstwa bez pracy rodziny.
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: Eurostat