Zerowa stawka VAT na żywność
Kwestia zerowej stawki VAT na żywność była podnoszona przez sejm od 20 listopada br., wówczas to rząd Mateusza Morawieckiego wystąpił do Ministerstwa Finansów z projektem nowelizacji ustawy o podatku od towarów i usług, który zakładał przedłużenie zerowego VAT-u na żywność od 1 stycznia do końca czerwca 2024 r.
Ile Polacy oszczędzili na zerowym Vacie?
Jak wynika z informacji opublikowanych przez portal Wiadomości Handlowe, Ministerstwo Finansów podało, że zerowa stawka VAT pozwoliła Polakom na oszczędzenie łącznie 8,5 mld zł w roku 2022. Natomiast w pierwszym półroczu 2023 r. była to suma równa ok. 6 mld zł. Zgodnie z prognozami rządu w całym roku 2023 oszczędności obywateli z tego tytułu miały osiągnąć poziom łącznie 11 mld zł. Przedłużenie okresu, w którym VAT nie będzie obowiązywał, ma przełożyć się na uszczuplenie budżetu państwa o ok. 2,7 mld zł.
Do kiedy będzie obowiązywał zerowy VAT na żywność?
Jak się okazuje, w Dzienniku Ustaw widnieje już rozporządzenie, na którego podstawie termin przywrócenia VAT-u na żywność zostanie wydłużony, ale do 31 marca 2024 r., a nie tak, jak proponował były premier do 30 czerwca przyszłego roku.
Kołodziejczak za wprowadzeniem zerowego VAT-u na żywność
Nowelizacja rozporządzenia o wprowadzeniu zerowego VAT-u na żywność od początku miała swoich zwolenników i przeciwników. Tymi pierwszymi byli głównie członkowie rządu Prawa i Sprawiedliwości, ale nie tylko, ponieważ za wydłużeniem okresu, w którym VAT na żywność nie będzie obowiązywał, opowiedział się również obecny wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak. Jak podaje portal Wiadomości Handlowe, przeciwny przedłużeniu zerowego VAT-u na żywność był Andrzej Domański, który jednak nadmienił, że ostateczna decyzja zostanie podjęta przez rząd.
Od kiedy obowiązuje zerowa stawka VAT na żywność i które produkty obejmuje?
Zerowa stawka VAT na produkty spożywcze została wprowadzona 1 lutego 2022 r. i do dziś obejmuje podstawowe artykuły żywnościowe, które wcześniej były objęte 5 proc. stawką VAT.
Zerowy VAT na żywność będzie obejmował następujące artykuły spożywcze:
- mięso,
- ryby,
- przetwory wytwarzane z mięsa i ryb,
- produkty mleczarskie,
- warzywa,
- owoce,
- przetwory owocowo-warzywne,
- produkty przemysłu młynarskiego,
- przetwory ze zbóż,
- wyroby piekarnicze,
- niektóre napoje, np. zawierające co najmniej 20% soku owocowego lub warzywnego,
- napoje mleczne,
- mleka roślinne.
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: Wiadomości Handlowe