StoryEditorWiadomości rolnicze

Ruszyła rekrutacja na Wydziale Nauki o Żywności UWM. Jakie kierunki oferuje uczelnia?

29.06.2022., 15:06h
Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie jeszcze do 8 lipca przyjmuje kandydatów na studia. Oferta naukowa placówki jest szeroka i dostosowana do wymagań współczesnego rynku pracy. Jakie kierunki można podjąć na WNoŻ? Jakie dają perspektywy?

Dlaczego warto studiować na WNoŻ UWM?

Wydział Nauk o Żywności UWM łączy ludzi, którzy kochają żywność i chcą wiedzieć o niej wszystko. Uczelnia ma już ponad 75-letnią tradycją kształcenia specjalistów, którzy tworzą przyszłość rynku żywności. Jako swoje zalety WNoŻ wymienia świetne warunki do nauki i życia studenckiego, wysoko wykwalifikowaną kadrę oraz nacisk na zajęcia o charakterze praktycznym. 

Jakie kierunki oferuje studentom WNoŻ w roku akademickim 2022/23?

W tegorocznej ofercie dla swoich studentów WNoŻ przedstawia trzy kierunki:

  • gastronomia – sztuka kulinarna,

  • technologia żywności i żywienie człowieka



  • bezpieczeństwo i certyfikacja żywności,

Wszystkie proponowane kierunki są studiami stacjonarnymi pierwszego stopnia, mają charakter studiów inżynierskich. Trwają 7 semestrów (3,5 roku) a po ich ukończeniu można uzyskać tytuł inżyniera

Gdzie można pracować po studiach na WNoŻ?

Oferowane przez WNoŻ UWM kierunki przygotowują studentów do podjęcia pracy w szeroko rozumianej branży żywności. Po ukończeniu gastronomii – sztuki kulinarnej pracować można między innymi jako profesjonalny kucharz, szef kuchni, właściciel restauracji lub kawiarni, profesjonalny cukiernik lub menadżer restauracji czy kawiarni.

Absolwenci bezpieczeństwa i certyfikacji żywności zatrudnienie znajdą z kolei jako specjaliści ds. jakości lub bezpieczeństwa żywności, analitycy żywności, specjaliści w firmach doradczych i badawczo-rozwojowych związanych z łańcuchem żywnościowym, specjaliści ds. certyfikacji żywności i systemów zarządzania jakością, a także inspektorzy nadzoru sanitarnego czy handlowego w łańcuchu żywnościowym. 

Na studentów, którzy ukończą kierunek technologia żywności i żywienie człowieka, czeka kariera w zawodach takich jak technolog i główny technolog, kierownik produkcji, menedżer ds. rozwoju produktu, pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego. 

Lista jednak na tym się nie kończy. Zdobyte podczas studiów na WNoŻ UWM umiejętności i kompetencje wykorzystać można także w licznych innych zawodach. 

Kto może aplikować na studia na WNoŻ UWM?

Podstawą przyjęcia na studia na Wydziale Nauk o Żywności są wyniki, uzyskane na egzaminie maturalnym. Każdy z kierunków ma własną listę przedmiotów, z których wyniki brane są pod uwagę i przeliczane w procesie rekrutacji. Aby sprawdzić, jakie przedmioty punktowane są dla danego kierunku, najlepiej zajrzeć na jego stronę w serwisie Internetowej Rejestracji Kandydatów UWM.

Kiedy kończy się rekrutacja na WNoŻ?

Zgłoszenia kandydatów przyjmowane są w internetowym systemie do 8 lipca do godziny 15. Otwarcie kolejnych tur wnioskowania zależne będzie od liczby chętnych, którzy potwierdzą chęć studiowania na WNoŻ.

Zuzanna Ćwiklińska
fot. Envato Elements

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 06:50