Z jednej strony umowy mają zabezpieczać stałość dostaw niezbędnej ilości surowca o określonych parametrach na potrzeby przemysłu, z drugiej strony gwarantować producentowi otrzymanie zapłaty za dostarczony produkt, o ile spełni wszelkie warunki zawarte w umowie.
Jak poinformowało PAP Ministerstwo Rolnictwa, które przygotowało projekt, podstawowymi elementami takiej umowy mają być: cena za dostarczone produkty, ilość i jakość produktów, terminy dostaw, okres obowiązywania umowy, klauzule dotyczące rozwiązania umowy, szczegóły dotyczące płatności. Stosowanie umów ma na celu zapewnienie odpowiedniej równowagi praw i obowiązków między poszczególnymi ogniwami w łańcuchu dostaw, w tym między przetwórcami a producentami produktów rolnych.
Projekt nowelizacji ustawy o Agencji Rynku Rolnego przygotował resort rolnictwa. Nowela ma wdrożyć przepisy UE.
W projekcie ustawy wskazuje się organy – ich właściwość i kompetencje do realizacji zadań, których zakres wynika wprost z przepisów unijnych. Agencja Rynku Rolnego będzie zatem administrowała działaniami związanymi z uznawaniem i funkcjonowaniem organizacji producentów oraz ich zrzeszeń. Zgodnie z projektem organem właściwym do uznawania organizacji producentów, ich zrzeszeń oraz organizacji międzybranżowych (na ich wniosek) są dyrektorzy oddziałów terenowych ARR. Uznanie lub cofnięcie uznania będzie następowało w drodze decyzji administracyjnej.
Celem tworzenia organizacji producentów i ich zrzeszeń jest m.in. wzmocnienie pozycji producentów rolnych w systemie sprzedaży produktów rolnych.
W projektowanej ustawie zawarte są też przepisy dotyczące konieczności opracowania "Strategii krajowej" wdrożenia programu "Mleko w szkole". Zmiany dotyczące rynku cukru wynikające m.in. z odejścia od mechanizmu interwencji oraz zakończenia mechanizmu restrukturyzacji przemysłu cukrowniczego. Zmiany dotyczące ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina stanowiące propozycję dostosowania przepisów krajowych w zakresie obejmującym kontrolę i nadzór nad produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu wyrobów winiarskich o chronionej nazwie pochodzenia lub chronionym oznaczeniu geograficznym. (PAP)