Aby wziąć udział w rywalizacji konkursowej "Skarby wielkopolskiej spiżarni" uczestnicy mają za zadanie przygotowanie regionalnego przetworu z polskich owoców lub warzyw, który jest charakterystyczny dla regionu działania KGW wraz z opisem jego receptury. Organizatorem wydarzenia jest Wielkopolski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Konkurs okazją dla promocji działań KGW
Głównym celem Konkursu jest popularyzacja, aktywizacja i działalność Kół Gospodyń Wiejskich na rzecz lokalnych społeczności wiejskich. Dodatkowo dzięki Konkursowi będzie możliwa promocja wsparcia dla KGW z budżetu państwa i efektów udzielanej pomocy finansowej, a także zachęcenie do tworzenia nowych organizacji i rejestracji ich w Krajowym Rejestrze KGW. Warunkiem odebrania nagrody przez laureata konkursu jest udział w I Pikniku Wielkopolskich Kobiet Gospodarnych.
Konkurs podzielony został na dwa etapy:
- I etap: konkursy na poziomie powiatowym, których wyłonią zwycięzców, a Ci przechodzą do etapu wojewódzkiego. Na szczeblu powiatowym prace konkursowe nadsyłać można do 31 sierpnia br.
- II etap: szczebel wojewódzki, który wyłoni trzy najlepsze prace konkursowe. Finał odbędzie się podczas Pikniku Wielkopolskich Kobiet Gospodarnych, który odbędzie się 3 października 2021 r. w Marszewie.
Dwie kategorie konkursowe w których ważny jest smak oraz tradycja przepisu
Każde Koło Gospodyń Wiejskich może przygotować i przesłać można max. 2 prace konkursowe – po jednej z dwóch kategorii:
- 1) przetwory słodkie (z dodatkiem cukru/miodu lub innych substancji słodzących)
- 2) przetwory wytrawne (np. słone lub pikantne)
Ocenie będą podlegać smak oraz tradycja i oryginalność przepisu.
Więcej szczegóły znajdziecie Państwo w regulaminie Konkursu "Sekrety wielkopolskiej spiżarni" .
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: ARIMR