Sanepid wykrył fipronil w jajach z polskich ferm, który miały trafić m.in. do Biedronki i Tesco
Główny Inspektor Sanitarny w komunikacie z 8 września 2017 roku podje, że w 6 próbkach jaj stwierdzono przekroczenie poziomu dopuszczalnego fipronilu, substancji, która może zagrażać zdrowiu ludzi. Fermy, z których pochodziły skażone jaja pochodzą m.in. z województwa mazowieckiego i wielkopolskiego.
Z komunikatu GIS wynika, że następujące próbki były niezgodne z wymaganiami:
- jaja oznaczone kodem na skorupce: 1 PL 30031309, najlepiej spożyć przed 02.09.2017, wyprodukowano dla AKTIW Sp. z o.o. Gostków
- jaja oznaczone kodem na skorupce: 1 PL 30031309, najlepiej spożyć przed 12.09.2017, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. (właściciel sieci Biedronka)
- jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 16071303, data przydatności do spożycia 09.09.2017, Zapakowano w krajach UE dla: TESCO Polska sp. Z o.o
- jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 14371323, najlepiej spożyć przed 30.08.2017, dystrybutor: TOP-JAJ,
- jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 30051328 K3, najlepiej spożyć przed 05.09.2017, producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o
- jaja oznaczone kodem na skorupce: 2 PL 14131317, najlepiej spożyć przed 09.09.2017, wyprodukowano dla: Farmio.
Inspekcje na wszystkich fermach
W związku ze stwierdzonymi przez Sanepid nieprawidłowościami, Inspekcja Weterynaryjna podjęła działania kontrolne na wskazanych fermach, zablokowała możliwość wprowadzania jaj konsumpcyjnych z tych gospodarstw do obrotu. Inspekcja sporządza także listy dystrybucji jaj, aby objąć je procedurą wycofania z rynku i zniszczenia.
– W związku z tym, że stosowanie fipronilu na fermach kur niosek towarowych jest nielegalne, o fakcie obecności fipronilu w jajach pochodzących z ww. ferm, zawiadomione zostaną organy ścigania – podaje Główny Lekarz Weterynarii.
Jaka dawka fipronilu jest szkodliwa?
Fipronil jest insektycydem stosowanym przeciwko wszom, kleszczom i pchłom. Jest on dość często stosowany w produktach weterynaryjnych, aby pozbyć się m.in. pcheł. Jednak nie wolno go używać do leczenia zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w tym na kurczętach czy kurach. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), fipronil jest co prawa umiarkowanie toksyczny, ale przy wysokich stężeniach, może zaburzać funkcjonowanie nerek, wątroby i tarczycy.
Dopuszczalny poziom fipronilu w jajach wynosi do 0,005 mg/kg. Zgodnie z danymi Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Producenci jaj bronią się przed zarzutami Sanpidu
Część firm wymienionych w komunikatach GIS przekonuje, że zostali niesłusznie umieszczeni na tej liście.
– Mamy pewność, że na rynku polskim, w żadnej sieci handlowej nie ma ja z fermy o numerze WNI 30051328 K3 – przekonuje Adam Woźniak, prezes Fermy Drobiu Woźniak. Spółka oświadczyła także, że nie stosowała środków zawierających w swoim składzie fipronil.
Z kolei Farmio w swoim oświadczeniu stwierdziło, że producentem jaj zakwestionowanych przez Sanepid była ferma z Radzanowa. Niosek Ząbkiewicz Sp. J. z Radzanowa
Farmio zleciło też badania swoich jaj przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach. Jak zapewnia firma, wyniki z PIW pokazują, że ich produkty są bezpieczne.
pm, fot. pixabay