Grupa Gzella połączy się z Sokołowem
– Po 33 latach dynamicznej ekspansji Grupy Mięsnej Gzella, mając na względzie dalszy wzrost i osiąganie nowych celów, podjęliśmy decyzję o konsolidacji z Grupą Sokołów – poinformował pracowników firmy Mirosław Gzella, właściciel Grupy Gzella.
Według niego, konsolidacja obu firm pozwoli wzmocnić i zwiększyć potencjał marki Gzella. Rozwinął to Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa, który już zapowiedział, że po połączeniu produkty z Grupy Sokołów wzbogacą ofertę dostępną w kanałach dystrybucji Grupy Mięsnej Gzella, a produkty Gzella trafią do sieci dystrybucji Sokołowa.
Szybszy rozwój obu grup mięsnych
– Nowy właściciel to perspektywa na szerszy i bardziej stabilny dostęp do polskiego surowca, wymaganego i oczekiwanego na naszym rynku. Grupa Sokołów jest silnym partnerem, współpracującym z polskimi rolnikami i hodowcami, a zatrudniając ok. 7 tys. osób, zapewni naszej Grupie dalszy rozwój stanowisk pracy – przekonuje Mirosław Gzella.
Jednak na połączenie tak dużych podmiotów musi wyrazić zgodę Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta. Taką decyzję UOKiK może wydać w kilka miesięcy.
- 6 tys. ton mięsa miesięcznie przetwarzają obecnie zakłady Grupy Gzella z Borów Tucholskich
Grupa Gzella miała 700 mln złotych obrotu
Z kolei w skład grupy Sokołów wchodzi 7 zakładów produkcyjnych, 39 centrów dystrybucji i 51 sklepów własnych.
Fot. Zakłady Gzella