Warsztaty odbyły się na terenie Zielonego Miasteczka, które rozbili protestujący przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów Rolnicy.
Jolanta Dal, eko-rolniczka z Bieszczad, której gospodarstwo należy do sieci SŁONECZNA POLSKA uczyła mieszkańców stolicy jak robić smaczne sery dojrzewające. Podkreśliła, że niestety z powodu przepisów obowiązujących w Polsce (TYLKO W POLSCE; to są nasze wewnętrzne przepisy!) takich serów, podobnie jak wielu innych smacznych i zdrowych produktów wytwarzanych w gospodarstwach, rolnicy nie mogą sprzedawać.
- To skandal, że grożą nam kary za sprzedaż swoich produktów - mówiła!
Przypomniała również, że rolnicy od kilku tygodni domagają się wprowadzenia przepisów nie pozwalających na wykup ziemi przez cudzoziemców, wprowadzenia ustawy o sprzedaży bezpośredniej, ustawowego zakazu upraw roślin modyfikowanych genetyczne w Polsce oraz uregulowania legislacji związanej ze wzrastającą populacja dzików, która niszczy uprawy rolne.
Tadeusz, kolejny rolnik, który przyjechał z pięknych z Bieszczad zaprezentował pokaz pieczenia domowego chleba z orkiszu na naturalnym zakwasie. Mówił też o naturalnej żywności i jej właściwościach prozdrowotnych.
Ekologiczni rolnicy ze świętokrzyskiego Bogdan Chara i Krzysztof Bednarz częstowali swoimi w przetworami, i też podkreślali, że w świetle obecnego, restrykcyjnego prawa jakie obowiązuje w Polsce nie wolno im sprzedawać tych produktów!
Joanna Bojczewska i Adam Payne (wiceprezes Międzynarodowej Organizacji Rolników, Anglik, który aktywnie wspiera polskich rolników) prowadzili warsztaty siewu dla początkujących ogrodników z miasta pokazując jak w prosty sposób wyhodować zioła i warzywa doniczkowe od nasiona.