O wpływie nowych technologii na rozwój polskiego pieczarkarstwa mówił m.in. dr Nikodem Sakson. John Peeters przedstawił natomiast najnowsze trendy w światowym pieczarkarstwie. Drugiego dnia imprezy wręczono nagrody branżowe „Pieczary” i „Superpieczary”.
W kategorii skup, eksporter, spółdzielnia producencka, przetwórnia pieczarek zwyciężył Grzybek Łosicki. Statuetkę „Pieczary” za najwyższą jakość obsługi klienta otrzymała firma Wokas. W kategorii najlepszy produkt na rynku zwyciężyła okrywa torfowa Wokas. „Superpieczary” w kategorii top innowacje otrzymał Krzysztof Szewczuk za elektryczny wózek do zbioru grzybów. „Superpieczary” przyznano także w kategorii zasłużony dla branży: w dziedzinie naukowej statuetkę otrzymał prof. Marek Siwulski, a biznesu – Jerzy Oziemski.
– Jeszcze 25 lat temu nasz region był postrzegany jako Polska B. Dzisiaj Podlasie jest synonimem wielkiego wzrostu i wielkiego sukcesu. Z jednej strony mamy tu mleczarstwo, które jest porównywalne z najlepszymi regionami Europy i świata. Z drugiej – pieczarkarstwo, które jeśli chodzi o wielkość, skalę i wartość produkcji, już kilka lat temu wyprzedziło Holandię. Nasz region łosicko-siedlecki oraz Wielkopolska mają w tym swój udział – mówił do pieczarkarzy zebranych w Siedlcach Marek Sawicki, minister rolnictwa. jn