StoryEditorWiadomości rolnicze

Turcja potęgą w rolnictwie ekologicznym

17.11.2016., 13:11h
Niemcy i Turcy zrealizowali wspólny projekt dotyczący wytwarzania produktów ekologicznych. Pieniądze wyłożyło niemieckie ministerstwo rolnictwa

Niemcy są bowiem, po USA, głównym odbiorcą tureckiej żywności ekologicznej. W czasie realizacji projektu na 230 spotkaniach przeszkolono w Turcji łącznie 4 tys. osób z całego łańcucha żywnościowego. Zbudowano również bazę danych online, w której zamieszczono szczegółowe wytyczne dla produkcji ekologicznej, łącznie z wykazem możliwych do stosowania nawozów i środków ochrony.

W ramach projektu powstała również platforma internetowa, która w przyszłości będzie dostępna nie tylko w języku tureckim, lecz także w niemieckim oraz angielskim, tak by mogła służyć wszystkim partnerom handlowym w Europie.

Rolnictwem ekologicznym w Turcji trudni się ponad 71 tys. rolników, którzy gospodarują na 842 tys. ha.
(fot.pixabay) 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 10:50