Największy wzrost wartości eksportu unijny sektor rolno-spożywczy odnotował w handlu z USA (+200 mln euro), Japonią (+112 mln euro), Rosją (+98 mln euro) i Szwajcarią (+82 mln euro). Z kolei znacznie spadł unijny eksport do Egiptu (-75 mln euro) i Jemenu (-28 mln euro).
W ciągu 12 miesięcy od kwietnia 2016 r. do marca 2017 r. wartość eksportu rolno-spożywczego w UE wyniosła 133,5 mld euro, co oznacza wzrost o 3,6% w ujęciu rok do roku. W tym czasie największymi odbiorcami żywności z Europy były głównie USA, Chiny, Szwajcaria, Japonia oraz Rosja.
W ciągu ostatniego roku znacznie wzrosła wartość wyeksportowanej wieprzowiny (+1,35 mld euro), produktów mięsnych i tłuszczu (+596 mln euro), cukru z buraków (+204 mln euro), czy serów (+202 mln euro) oraz świeżego mleka, śmietany i jogurtów (+101 mln euro). Niestety, spadła wartość wyeksportowanej pszenicy (-739 mln euro) i innych zbóż (-906 mln euro) czy mleka w proszku (-321 mln euro).
Jeśli chodzi o import produktów do UE, to w ciągu ostatnich 12 miesięcy głównymi krajami pochodzenia były Brazylia, USA, Argentyna i Chiny. Największy wzrost importu odnotowano w ziarnie kakaowca, warzywach i cytrusach. Pm