Koło Producentów Trzody Chlewnej zrzesza prawie 300 producentów (zarówno indywidualnych jak i zrzeszonych w grupy, spółdzielnie czy związki), a jego przewodniczącym jest Ryszard Uziębło, wiceprzewodniczącym Zygmunt Surdykowski, a sekretarzem Jacek Wysokiński.
Mniej liczne jest koło Producentów i Hodowców Bydła. Zrzesza 10 członków, pod przewodnictwem Piotra Wilkowskiego i Szczepana Jastrzębskiego (wiceprzewodniczący). Koła do życia zostały powołane 10 lipca. Ich celem jest reprezentowanie interesów rolników oraz promocja branży w kraju i poza jego granicami.
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego to instytucja, która od wielu lat zrzesza przedstawicieli sektora mięsnego i skutecznie reprezentuje ich interesu na arenie władz krajowych, samorządowych czy w organizacjach międzynarodowych. Jest administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który promuję najwyższej jakości mięso wieprzowe, drobiowe i wędliny.