Z badań przedstawionych podczas spotkania wynika, że w Polsce marnowanej jest rocznie 9 mln ton żywności. W Poznaniu zastanawiano się jak można ograniczyć to zjawisko w Wielkopolsce.
– W naszym kraju brakuje rozwiązań systemowych w zakresie walki z marnowaniem żywności, a dane dotyczące tego problemu są bardzo ogólne. Dlatego Samorząd Województwa Wielkopolskiego, chcąc być pionierem w walce z tym zjawiskiem, realizuje projekt EcoWaste4Food, mający na celu poszukiwanie rozwiązania podstawowego problemu marnotrawienia żywności. Szczególnie zależy nam na zwróceniu uwagi mieszkańców naszego regionu na skalę problemu a także walkę z nim – mówił Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
Jednym z pomysłów jest nauczenie dzieci i młodzieży, że wyrzucanie jedzenia ma wpływ na środowisko. To zadanie ma być realizowane m.in. poprzez warsztaty kulinarne i dni otwarte w bankach żywności. Z kolei przedsiębiorcy będą mogli uzyskać wsparcie finansowe na
innowacyjne rozwiązania ograniczające marnowanie żywności.
Województwo Wielkopolskie chce przeznaczyć na realizację Planu Działań ok. 430 tys. złotych.
Paweł Mikos
fot. EcoWaste4Food