Jak poinformował PAP w poniedziałek współwłaściciel winnicy Srebrna Góra Mirosław Jaxa Kwiatkowski, uznanie jurorów konkursu zyskały pochodzące z Krakowa wina czerwone: Regent 2013 otrzymał najwyższą nagrodę Diamond Star (wraz z ośmioma innymi winami), a Cabernet Cortis 2013 zdobył Silver Star medaillable (wraz z trzema innymi winami).
W sumie w tym roku na konkursie wyróżnionych zostało 17 win z czterech krajów (Francja, Włochy, Czechy i Polska) w trzech stopniach jakościowych, bez podziału na kategorie. Najwięcej nagród zdobyły wina francuskie. Winnica Srebrna Góra była jedynym reprezentantem Polski.
„Polskie wina, z tego co wiem, jeszcze nigdy nie były wystawiane w międzynarodowym konkursie tej rangi” - ocenił Jaxa Kwiatkowski. Według niego polscy winiarze na razie stawiają pierwsze kroki wystawiając wina w lokalnych konkursach głównie w bliskich nam krajach Europy środkowej, takich jak Czechy, Słowacja, Węgry. Zdobywają tam już nagrody.
„To nie oznacza, że nie mamy paru win i winiarzy, którzy sądzę, poradziliby sobie i w bardziej wymagających konkursach” - zaznaczył przedstawiciel Srebrnej Góry.
Konkurs Concours International des Vins de Gastronomie wyróżnia wina pod kątem ich przydatności do celów gastronomicznych i dopasowania do potraw. W jury zasiadają oprócz krytyków i dziennikarzy winiarskich, sommelierzy ze znanych restauracji oraz szefowie kuchni. W większości są to kobiety. W tym roku reprezentowali oni takie państwa, jak: Czechy, Francja, Hiszpania, Szwecja, Wielka Brytania, Wenezuela, Tajwan.
W tym roku w konkursie startowało kilkudziesięciu winiarzy z siedmiu krajów Europy, głównie z Francji. Zgłoszono do niego ponad 250 win, z czego siedem pochodziło z krakowskiej winnicy.
Krakowska Winnica Srebrna Góra, położona u stóp klasztoru oo. Kamedułów na Bielanach, zajmuje obecnie 12 hektarów, a w przyszłym roku zostanie powiększona o kolejnych 12 ha. Stanie się wtedy największą polską winnicą pod względem areału i wielkości produkcji.
Winnica jest młoda, krzewy są w piątym roku wegetacji, a wino wytwarzane jest od trzech lat. W pierwszym roczniku 2012 wyprodukowała 16 tysięcy butelek, w drugim 2013 - 41 tysięcy butelek, a plan na ten rok zakłada osiągnięcie poziomu 55 tysięcy butelek.
Według przedstawiciela winnicy docelowo przy zachowaniu odpowiedniej jakości powinna ona dawać około 75 tysięcy butelek wina rocznie.
Krakowska winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina. Najważniejszymi z uprawianych szczepów są białe: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewrztraminer, SeyvalBlanc, Solaris, Hibernal oraz czerwone: Pinot Noir, Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Zweiget i Acolon.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i wytwarzane są w tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog (specjalistka od win) - Agnieszka Rousseau.
Trunek sprzedawany jest głównie do gastronomii (60 proc.). Pozostałe 40 proc. trafia do sprzedaży detalicznej poprzez sklepy specjalistyczne w całym kraju oraz własny sklep internetowy. (PAP)