StoryEditorWiadomości rolnicze

Wpływ rosyjskiego zakazu importu mięsa i artykułów mleczarskich na światowe rynki żywności

30.09.2014., 17:09h
Zakaz importu mięsa i artykułów mleczarskich do Rosji ma istotny wpływ na krajowy rynek w Rosji oraz na sytuację na rynkach światowych. Z jednej strony zwiększa się nacisk na wzrost krajowej produkcji, a z drugiej konieczne jest poszukiwanie alternatywnych źródeł zaopatrzenia. Mimo wieloletnich wysiłków w kierunku poprawienia samowystarczalności w produkcji żywności, Rosja pozostaje jednym z największych światowych importerów wołowiny, wieprzowiny, mięsa drobiu i artykułów mleczarskich, a zwłaszcza serów.

Produkcja drobiu w Rosji w ostatnich latach szybko rosła dzięki powstawaniu wielkich zakładów zintegrowanej produkcji drobiarskiej, takich jak Cherkizovo. Rosja jednak pozostała wśród największych światowych importerów drobiu. W 2013 r. import ten wyniósł 424771 ton, z czego 80% pochodziło z krajów objętych obecnie zakazem importu. Głównymi dostawcami drobiu na rynek rosyjski były USA (60% importu) i Unia Europejska (15% importu). Trzecie miejsce pod tym względem zajmowała Brazylia (11% importu), która być może zastąpi USA i Unię jako dostawca drobiu.

Dążenie do zwiększenia krajowej produkcji wołowiny nie przyniosło efektu i prawdopodobnie nie nastąpi to szybko. W ubiegłym roku Rosja importowała 579428 ton wołowiny, której większość pochodziła z krajów nie objętych obecnie zakazem importu. Z Brazylii sprowadzono 53% importowanej wołowiny. Z Unii Europejskiej importowano 32 tys. tego mięsa. Głównymi jego dostawcami były Polska, Litwa i Mołdawia, a także w mniejszej ilości Dania, Włochy i Hiszpania. Rosyjskie restrykcje dotyczące wołowiny w mniejszym stopniu dotknęły USA, ponieważ import z tego kraju został ograniczony już na początku 2013 r. ze względu na stosowanie raktopaminy.

Zakaz importu wieprzowiny z Unii do Rosji wprowadzono już wcześniej, po wystąpieniu przypadków afrykańskiego pomoru świń w styczniu bieżącego roku. W poprzednim okresie 60% wieprzowiny importowanej do Rosji pochodziło z Unii Europejskiej. Około 25% tego mięsa eksportowanego z Unii trafiało do Rosji.

Nieunikniony jest wzrost cen wielu produktów, ponieważ krajowa produkcja nie jest w stanie nadążyć za rosnącym popytem. Około 80% serów sprowadzanych do Rosji pochodziło w ubiegłym roku z Unii Europejskiej, a 15% - z Ukrainy.

(Agra Europe 8 August 2014, s. 24)

W.M.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 06:34