StoryEditorporady

Jak ustawić stóg słomy zgodnie z prawem? Jakie odległości zachować?

24.07.2024., 14:00h

W trakcie trwających żniw, kiedy intensywność prac rolnych wzrasta, a składowanie słomy i siana staje się koniecznością, niezwykle ważne jest przestrzeganie przepisów dotyczących ochrony przeciwpożarowej.

Stóg z sianem nie może być posadowiony gdziekolwiek

Zgodnie z art. 42 ust. 1, ust. 2 i 3 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 7 czerwca 2010 roku w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, rolnicy muszą spełniać określone kryteria, aby minimalizować ryzyko pożarów.

image
pozar

350 balotów słomy w ogniu. Czy to sprawka podpalacza?

Strefa pożarowa dla stert, stogów i brogów z palnymi produktami roślinnymi nie może przekroczyć powierzchni 1000 m² lub kubatury 5000 m³.

Przy czym zachowane muszą zostać także inne wytyczne związane z odległościami.

  • od budynków palnych – 30 m;
  • od budynków niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m;
  • od dróg publicznych i torów kolejowych: 30 m;
  • od dróg wewnętrznych i od granicy działki: 10 m;
  • od urządzeń i od przewodów linii wysokiego napięcia: 30 m;
  • od lasów i terenów zalesionych: 100 m;
  • między stertami, stogami i brogami stanowiącymi oddzielne strefy pożarowe: 30 m.
image
FOTO: fot. KG PSP

Jak zapobiegać pożarom?

Właściwe składowanie słomy i siana, utrzymanie odpowiednich odległości od budynków i innych obiektów, a także zastosowanie odpowiednich środków ochrony, minimalizuje ryzyko pożarów. 

Aby zminimalizować ryzyko pożaru, rolnicy powinni podjąć dodatkowe środki ostrożności:

  • wyposażenie w gaśnice: Miejsca wykonywania prac polowych powinny być wyposażone w gaśnice.
  • ustawienie silników spalinowych: Silniki spalinowe należy ustawiać na niepalnym podłożu, w odległości co najmniej 10 metrów od materiałów palnych, oraz zabezpieczać urządzenia wydechowe przed wylotem iskier.
  • przechowywanie materiałów łatwopalnych: Materiały łatwopalne powinny być przechowywane w specjalnie przeznaczonych pojemnikach, w odległości co najmniej 10 metrów od punktu omłotowego i miejsc przechowywania palnych płodów rolnych.
  • zapobieganie samozapalaniu: Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalanie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych, ich temperaturę należy okresowo sprawdzać.

Michał Czubak

fot. OSP Brzeziny

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. wrzesień 2024 20:04