Stóg z sianem nie może być posadowiony gdziekolwiek
Zgodnie z art. 42 ust. 1, ust. 2 i 3 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 7 czerwca 2010 roku w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, rolnicy muszą spełniać określone kryteria, aby minimalizować ryzyko pożarów.
Strefa pożarowa dla stert, stogów i brogów z palnymi produktami roślinnymi nie może przekroczyć powierzchni 1000 m² lub kubatury 5000 m³.
Przy czym zachowane muszą zostać także inne wytyczne związane z odległościami.
- od budynków palnych – 30 m;
- od budynków niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m;
- od dróg publicznych i torów kolejowych: 30 m;
- od dróg wewnętrznych i od granicy działki: 10 m;
- od urządzeń i od przewodów linii wysokiego napięcia: 30 m;
- od lasów i terenów zalesionych: 100 m;
- między stertami, stogami i brogami stanowiącymi oddzielne strefy pożarowe: 30 m.
Jak zapobiegać pożarom?
Właściwe składowanie słomy i siana, utrzymanie odpowiednich odległości od budynków i innych obiektów, a także zastosowanie odpowiednich środków ochrony, minimalizuje ryzyko pożarów.
Aby zminimalizować ryzyko pożaru, rolnicy powinni podjąć dodatkowe środki ostrożności:
- wyposażenie w gaśnice: Miejsca wykonywania prac polowych powinny być wyposażone w gaśnice.
- ustawienie silników spalinowych: Silniki spalinowe należy ustawiać na niepalnym podłożu, w odległości co najmniej 10 metrów od materiałów palnych, oraz zabezpieczać urządzenia wydechowe przed wylotem iskier.
- przechowywanie materiałów łatwopalnych: Materiały łatwopalne powinny być przechowywane w specjalnie przeznaczonych pojemnikach, w odległości co najmniej 10 metrów od punktu omłotowego i miejsc przechowywania palnych płodów rolnych.
- zapobieganie samozapalaniu: Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalanie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych, ich temperaturę należy okresowo sprawdzać.
Michał Czubak
fot. OSP Brzeziny