Czy tzw. "innowacyjna żywność" okaże się przyszłością rolnictwa?
Unia Europejska właśnie dopuściła możliwość powszechnej produkcji suszonych larw mącznika młynarka jako produktu spożywczego. Produkcja owadów jest bardziej ekologiczna niż produkcja mięsa ze zwierząt hodowlanych.
Larwy mącznika mogą być składnikiem ciasteczek i batonów
Mączniki to pierwszy rodzaj owadów zatwierdzony przez EFSA. W kolejce do weryfikacji przez agencję czeka14 innych insektów, m.in. szarańcze i świerszcze.
Naukowcy stwierdzili, że owady, spożywane w całości lub w postaci sproszkowanej są bogatą w białko przekąską lub składnikiem innych pokarmów.
– Nasza komisja uznała, że spożywanie tego gatunku [larwy mącznika – red.] jest bezpieczne dla ludzi. Rozpatrywaliśmy użycie tej nowej żywności jako składnika ciasteczek, makaronów, dań z roślin strączkowych czy batonów energetycznych – powiedział Ermolaos Ververis, ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Naukowcy stwierdzili, że owady, spożywane w całości lub w postaci sproszkowanej są bogatą w białko przekąską lub składnikiem innych pokarmów.
– Nasza komisja uznała, że spożywanie tego gatunku [larwy mącznika – red.] jest bezpieczne dla ludzi. Rozpatrywaliśmy użycie tej nowej żywności jako składnika ciasteczek, makaronów, dań z roślin strączkowych czy batonów energetycznych – powiedział Ermolaos Ververis, ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Jaki smak mają larwy mącznika?
Larwy mącznika osiągają długość do 3 centymetrów, jest to jeden z najbardziej popularnych i zarazem uniwersalnych owadów karmowych.
Zawierają duże ilości białka, a jednocześnie są pokarmem niskotłuszczowym. Osoby, które już konsumowały suszone larwy porównują ich smak do orzechów, z kolei zapach charakteryzuje się aromatem zbóż.
Zawierają duże ilości białka, a jednocześnie są pokarmem niskotłuszczowym. Osoby, które już konsumowały suszone larwy porównują ich smak do orzechów, z kolei zapach charakteryzuje się aromatem zbóż.
Larwy mącznika młynarka (Tenebrio molitor) często wykorzystywane w wędkarstwie jako przynęta, mogą też spełniać funkcję pokarmu dla ptaków czy gadów.
Produkcja mącznika młynarka już odbywa się pod Poznaniem
Od teraz można masowo produkować mącznika na terenie Unii Europejskiej. To jest nowością w państwach wspólnoty. Jednak na terenie Azji, Ameryki Południowej czy Afryki produkcja i spożywanie owadów jest praktykowane od pokoleń. Insekty są świetnym źródłem białka. Dla coraz liczniejszej ludzkości to może być przyszłość.
W Robakowie pod Poznaniem prowadzona jest produkcja mącznika, z którego wykonywany jest tłuszcz do celów kosmetycznych albo są składnikiem pasz dla zwierząt.
W Robakowie pod Poznaniem prowadzona jest produkcja mącznika, z którego wykonywany jest tłuszcz do celów kosmetycznych albo są składnikiem pasz dla zwierząt.
Czy produkcja owadów będzie bardziej opłacalna od chowu świń?
– Owady rosną zdecydowanie szybciej niż wiele innych gatunków zwierząt, poza tym nie powstają odpady poubojowe przy tej produkcji, zużycie wody jest minimalne – wymienia prof. Damian Józefiak, kierownik Katedry Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.Zwolennicy hodowli owadów na cele spożywcze uważają także, że ich produkcja jest bardziej przyjazna dla środowiska niż chów tradycyjnych zwierząt gospodarskich. Jednak trzeba także brać pod uwagę, że przy produkcji niektórych owadów konieczne jest utrzymanie wysokiej temperatury – nawet powyżej 30 st. Celsjusza.
Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: wikipedia.org